Trumpovy tweety by se měly archivovat, navrhuje americký poslanec

Vzkazy amerického prezidenta Donalda Trumpa na sociální síti Twitter by měly být uchovány v Národním archivu pro potřeby budoucích generací. Návrh zákona o povinném archivování Trumpových tweetů předložil v pondělí poslanec Sněmovny reprezentantů Mike Quigley.

„Pokud chce prezident prostřednictvím sociálních sítí činit veřejná prohlášení, musíme zajistit, aby byla zdokumentována a zachována pro budoucí potřeby,“ uvedl Quigley v odůvodnění svého návrhu.

Oficiální písemné či ústní projevy hlavy státu jsou ve Spojených státech povinně archivovány nařízením speciálního zákona, který se ale na nová média nevztahuje.

Trump by svoje tweety nesměl mazat

Návrh zakazuje prezidentovi, aby své tweety mazal, což se už několikrát stalo. Ve Spojených státech ale existuje několik webů, které smazané Tumpovy vzkazy archivují.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer nedávno prohlásil, že tweety Donalda Trumpa „lze považovat za oficiální prohlášení prezidenta Spojených států“.

Sto prezidentských dní Donalda Trumpa na Twitteru
Zdroj: Twitter

Trump je na Twitteru už od prezidentské kampaně velmi aktivní. Vysvětluje to tím, že tak obchází nepoctivá média, která šíří „fake news“. Dvojice těchto slov také patří v jeho tweetech mezi nejčastěji používaná.

Twitter nemám rád, mám spoustu jiných věcí, které bych mohl dělat. Média jsou ale tak nepoctivá, že Twitter je jediný způsob odporu.
Donald Trump

Naposledy vyvolal velký rozruch Trumpův nedokončený tweet se slovem „covfefe“. Ačkoli z kontextu vyplynulo, že prezident chtěl použít slovo „coverage“ (pokrytí), na sociálních sítích se začaly rojit spekulace, co tím myslel. 

Trump a jeho covfefe
Zdroj: ČT24

Zájem o Trumpův patvar vedl k tomu, že se krátce po zveřejnění tweetu na serveru eBay začala prodávat trička s nápisem Covfefe, někdo další zase koupil doménu covfefe.us. Rychle se po sítích začaly šířit i nejrůznější vtipy.