Dříve byla specialistkou americké rozvědky, dnes zachraňuje africká zvířata

Dříve byla specialistkou americké rozvědky, dnes zachraňuje africká zvířata (zdroj: ČT24)

Ochranářům africké přírody se rozhodla v boji s pytláky a pašeráky pomáhat žena s netradiční kvalifikací. Faye Cuevasová je totiž podplukovnicí letectva Spojených států, bývalou specialistkou rozvědky a veteránkou se zkušenostmi z konfliktů v Iráku, Afghánistánu i Somálsku.

„Víte, mé nejstarší dceři je šest let a současné tempo poklesu populace slonů je osm procent ročně, což se rovná zhruba 28 tisícům kusů. Takže moje dcera nebude mít příležitost vidět slona ve volné přírodě ještě před tím, než bude dost stará na to, aby mohla volit,“ uvedla Cuevasová.

Své bojové zkušenosti chce proto využívat při záchraně ohrožených afrických zvířat. O pytlácích a pašerácích říká, že se chovají stejně jako nepřátelské guerilly. S celou rodinou se odstěhovala do Keni, aby byla k problému i k jeho možnému řešení co nejblíže.

Pytláctví je nejen podle Interpolu globálním byznysem, který zaznamenává roční obrat až 20 miliard dolarů. Ve dvou největších keňských parcích, kde ochranářům pomáhá speciální aplikace, zaznamenali v loňském roce jedenáctiprocentní pokles incidentů. Zatím je to ale jen kapka v moři.