Po zemětřesení na Lesbu zemřela jedna žena, několik lidí je zraněných

Po zemětřesení na východořeckém ostrově Lesbos zemřela jedna žena, dalších deset lidí je zraněno. Otřesy, které překročily šest stupňů Richterovy škály, způsobily i rozsáhlé hmotné škody. Epicentrum zemětřesení bylo na řecko-turecké námořní hranici. Podle informací českého ministerstva zahraničí se událost nedotkla nikoho z českých občanů, kteří jsou v Řecku nebo Turecku.

Otřesy byly zaznamenány v oblasti u východořeckých ostrovů Lesbos a Chios a západně od tureckého pobřeží. Pocítili ho i obyvatelé Istanbulu a řeckých Atén.

Značně postiženy jsou tři vesnice na jižním okraji Lesbu, kde se zřítilo mnoho starých domů. Z nich jsou hlášeni všichni zranění. Dva z nich, manželský pár, vyprostili hasiči až po čtyřech hodinách. Jedinou obětí je 57letá žena, která byla zavalena v troskách jejího domu. Přivolaní
záchranáři ji po několikahodinovém úsilí vytáhli mrtvou, uvedl web řeckého listu To Vima.

Obec Plomari, od níž bylo epicentrum vzdálené  jen 14 kilometrů, odřízly sesuvy půdy.

Žena uklízí svůj obchůdek po zemětřesení v Plomari
Zdroj: ČTK/AP/Manolis Lagoutaris

„Nebyly zaznamenány žádné ztráty na životech. Na ostrově Lesbos spadlo několik starších budov, ale existuje riziko následných otřesů,“ uvedla mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Otřesy přesáhly šest stupňů

Podle řeckého seizmologického ústavu měly otřesy o síle 6,1 stupně epicentrum 36 kilometrů jižně od města Mytilini, metropole Lesbu, ohnisko zemětřesení bylo v hloubce deseti kilometrů pod mořským dnem. O několik minut později pak následovala další dvě slabší zemětřesení o síle 4,9 stupně.

Evropské středomořské seizmologické centrum (EMSC) stanovilo intenzitu prvních otřesů na 6,3 stupně, 84 kilometrů severozápadně od západotureckého turistického letoviska Izmir. „Epicentrum bylo mimo město, ve městě je klid, nejsou hlášené žádné větší škody,“ uvedla Valentová.

Lidé vycházejí na ulici po otřesech v tureckém Izmiru
Zdroj: ČTK/AP/Mehmet Ozdogru

Ministerstvo Čechy kontaktovalo

Ministerstvo prostřednictvím aplikace DROZD kontaktovalo české občany, kteří se v této databázi registrovali. Podle Valentové bylo v systému pro oblast Řecka evidováno 217 lidí. „Obeslali jsme je s informací, že došlo k zemětřesení, že existuje riziko následných otřesů a že v případě nouze se mohou obracet na naši ambasádu v Aténách,“ doplnila mluvčí. Nikdo z českých občanů zatím o pomoc nežádal.

Podle Terezy Pickové z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Lesbos v rámci Řecka neplatí za hlavní cílovou oblast. Na ostrov z České republiky ani nelétá žádné charterové spojení.

„Zájezdy na ostrov Lesbos byly v nabídkách českých cestovních kanceláří určitou dobu zastoupeny, nyní se však jedná o okrajovou záležitost - nabídka se skutečně pohybuje v řádu jednotek cestovních kanceláří,“ uvedla. „Za organizovanou turistiku se proto domníváme, že počet českých turistů je zcela minimální,“ dodala.

Řecko je nejoblíbenější leteckou destinací českých turistů

V loňském roce Řecko zažilo rekordní sezonu. Země přivítala přibližně 25 milionů turistů. V letošním roce odhady hovoří o hranici 30 milionech zahraničních turistů. Českých turistů tam v roce 2016 bylo 265 tisíc, upozornila Picková.

Vysokému zájmu Čechů se těší zejména západní ostrovy – Kréta, Zakynthos, Korfu, Rhodos, Kos a pevninská část Chalkidiki. Poptávka se koncentruje zejména na větší ostrovy, které umožňují dostatek vyžití pro delší dovolenou a pro rodiny s dětmi.