Protesty proti spojení Mayové s unionisty. Irský premiér má obavy o mírovou smlouvu

Severoirští unionisté a konzervativci se blíží k dohodě (zdroj: ČT24)

Proti rodící se spolupráci mezi konzervativci a severoirskými unionisty (DUP) se protestovalo v centru Londýna. Obavy má také irský premiér Enda Kenny, který varoval Theresu Mayovou, že špatná dohoda může ohrozit mírovou smlouvu v Severním Irsku z roku 1998.

„Hovořil jsem s premiérkou Mayovou a vyjádřil jsem jí své obavy. Nesmí být učiněno nic, co by mohlo ohrozit Velkopáteční dohodu,“ napsal na Twitteru irský premiér.

Velkopáteční dohoda ukončila v roce 1998 v Severním Irsku třicetiletý konflikt mezi katolickými nacionalisty a protestantskými unionisty, který si vyžádal přes 3000 mrtvých.

Dohoda severoirských unionistů s britskými konzervativci o podpoře jejich menšinové vlády zatím nebyla dojednána. I když rozhovory mají zatím pozitivní charakter, budou pokračovat i příští týden.

Unionisté mají ve sněmovně deset poslanců. Jejich podpora by tak konzervativcům zajistila těsnou většinu. „Naše dvě strany se po mnoho let těší silnému vztahu, a to mi dává jistotu, že budeme schopni spolupracovat v zájmu celého Spojeného království,“ uvedla Mayová.

DUP nechtějí být součástí vlády - podporovat ji ale chtějí při klíčových hlasováních, tedy v případě bezpečnostních otázek či rozpočtu, chtějí také úspěšně vyvést zemi z Evropské unie. Na oplátku žádají hlavně větší hospodářskou podporu provincie a výhody pro vojáky.

Mayová už předem odmítla, že by výměnou za podporu popřela práva gayů nebo se postavila proti potratům. Obě témata totiž tradičně prosazují právě Severní Irové.

„Je jasné, že existují oblasti sociální politiky, kde se velmi lišíme. A to nejen kvůli právům homosexuálů, ale taky kvůli ženským právům. Musíme mít záruky, že na nich se nic měnit nebude,“ zdůraznila předsedkyně skotských konzervativců a unionistů Ruth Davidsonová.

Mayová čelí silnému tlaku z vlastní strany. Britský ministr zahraničí Boris Johnson byl údajně požádán pěti dalšími ministry, aby ji po neúspěšných předčasných volbách nahradil v čele strany. Ten ale takovou nabídku nepřijal.

Konzervativci přišli o svá křesla především v obvodech, kde v loňském referendu převažoval odpor k brexitu. Záměr Mayové získat silný mandát pro jednání se zástupci Evropské unie se tak nenaplnil. Lídr britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn už prohlásil, že by se ještě tento rok, nebo ten příští, mohly konat další předčasné parlamentní volby

Úřad britské premiérky mezitím popřel informaci, že americký prezident Donald Trump odložil plánovanou cestu Spojeného království, s níž přišel list The Guardian. Podle něj šéf Bílého domu Mayové řekl, že do země nepřijede, dokud tamní veřejnost nebude jeho návštěvu podporovat a hrozí větší protesty.