Jméno Lidice nesou města a vesnice po celém světě. Nejvíce jich je v Jižní Americe

168 hodin: Mnohá města se spontánně přejmenovala na Lidice (zdroj: ČT24)

V sobotu to bylo přesně 75 let, co nacisté vypálili středočeskou vesnici Lidice a vyvraždili většinu jejích obyvatel. Zničit a vymazat z map její jméno se jim ale nepovedlo. Lidický masakr vyvolal tehdy po celém světě nebývalou vlnu pobouření, ale i solidarity. Mnohá města a vesnice spontánně změnila svoje názvy na Lidice a stejně tak se tímto jménem křtily novorozené dívky.

Největší obliby se jméno dočkalo v Latinské Americe, možná také proto, že i tamní lidé mají za sebou dlouholetou zkušenost s krutými diktátorskými a autoritativními režimy 20. století.

Lídice Robinsonová (vlevo) na návštěvě Česka v roce 2012
Zdroj: ČTK/Adéla Šmausová

Ladné ženské jméno Lidice (nebo Lídice) patří stovkám Jihoameričanek. Na Kubě, v Mexiku, Bolívii nebo Ekvádoru. Jen v Brazílii jich je na pět set. Část z nich se dokonce nedávno setkala na akci v brazilské obci stejného jména.

K vůbec nejznámějším majitelkám tohoto jména patří ekvádorsko-argentinská operní zpěvačka Lídice Robinsonová. K Česku má obzvláště blízko i díky své profesi. Zpívá ráda Dvořáka nebo Janáčka.

Lidickou tragédii dobře zná. V dětství ale podobně jako řada jejích vrstevnic netušila, co její jméno znamená. „Mojí mámě se moc líbilo, jak to zní. Je takové libozvučné. A když věděla, že se jí narodí druhá dcera, tak jí chtěla dát tohle jméno. A narodila jsem se já,“ tvrdí operní diva.  

Třetí generace žen s tímto jménem

Podle historičky Gabriely Havlůjové se vyskytují i případy, kdy se jméno dědí z generace na generaci. V Latinské Americe tak vyrůstá už třetí generace žen s tímto jménem.

Já jsem se narodila v roce 1967. Když můj otec četl v novinách o té tragédii, okamžitě věděl: Ona bude mít toto jméno.
Lidice Ba
brazilská novinářka

Mnohé z nich ovlivnilo tak, že poté, co se dozvěděly o jeho původu, začaly samy šířit příběh české vesnice, jejíž jméno mělo kdysi navždy zmizet z povrchu zemského. „Mně se to jméno líbí, jsem na něj velmi hrdá. Je to pro mě čest. A když se mě lidé zeptají, co znamená, tak mě těší, že jim to mohu vysvětlit,“ uzavírá Lídice Robinsonová.