Íránská policie zabila údajného organizátora útoku na parlament

Íránské bezpečnostní síly zabily údajného hlavního organizátora teroristického útoku v Teheránu, při němž bylo ve středu zabito 17 lidí a víc než 40 jich bylo zraněno. Oznámil to ministr informací Mahmúd Aláví. Podrobnosti o dopadení iniciátora útoku, k němuž se přihlásil Islámský stát, íránské zdroje nepřinesly.

Íránské úřady kromě toho zatkly sedm lidí podezřelých z napomáhání radikálům, kteří se podíleli na sebevražedném atentátu a střelbě na budovu parlamentu a mauzoleum zakladatele islámské republiky ajatolláha Rúholláha Chomejního.

Mluvčí justice uvedl, že sedm osob podezřelých z „poskytování podpory teroristické skupině“ bylo zadrženo ve městě Fardís, asi 50 kilometrů západně od Teheránu.

Už v pátek úřady oznámily zatčení 41 podezřelých v souvislosti s dvojím útokem v Teheránu. Dalších sedm lidí bylo zadrženo kvůli možným vazbám na IS na jihu jihoíránské provincie Fars, informovala íránská agentura ISNA.

Samozvaný Islámský stát se k odpovědnosti za útoky přihlásil hned ve středu. Šíitský Írán je do konfliktů v Sýrii a v Iráku zapojen na straně místních vlád a jeho představitelé pravidelně upozorňují na nebezpečí útoků sunnitských extremistů na íránské cíle. Podle Reuters byl středeční útok prvním, ke kterému se v Íránu přihlásil IS.