Evropská komise chystá omezení používání předplacených platebních karet. Používají je i teroristé

Obliba předplacených platebních karet v Česku roste (zdroj: ČT24)

Evropská komise se chce v rámci boje proti financování terorismu více zaměřit i na sledování peněžních menších částek. Uvedla to eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová. Její úřad chce do konce roku omezit používání takzvaných předplacených platebních karet. Na ty je možné uložit si libovolnou částku a pak anonymně nakupovat.

Anonymní předplacené platební karty používali předloni před útokem na pařížský hudební klub Bataclan, při němž zemřelo téměř 100 lidí, islámští teroristé. Jak vyplynulo z pozdějšího vyšetřování případu, sloužily jim například k zaplacení ubytování v hotelu. 

„A tím, že to bylo anonymní, tak se nedalo vůbec vysledovat, že se zrovna tihleti lidé, kteří byli v hledáčku bezpečnostních složek, ubytovali v Paříži,“ zdůraznila Jourová.

Snaha Komise: nastavit nízké limity

Evropská komise se teď chce na menší finanční toky zaměřit a na kartách nastavit nízké limity. „Budeme o tom znovu jednat s ministry a já bych byla moc ráda, kdyby došlo ke schválení do konce tohoto roku,“ dodala Jourová.

Ještě do konce loňského roku bylo v Česku pořízení karty, která není spojená s existencí konkrétního banovního účtu, většinou anonymní. Od ledna 2017 ovšem řada tuzemských bank zpřísnila tato pravidla, i co se týče využívání samotných karet.

Jejich obliba každopádně v posledních letech rostla. Zatímco v roce 2014 - kdy se na českém trhu objevily - si jich zákazníci koupili přes 13 tisíc, v průběhu posledních dvou let se prodeje vyšplhaly už na 75 tisíc zákazníků.