Americké zvláštní síly pomáhají dostat filipínské město z područí IS

Americké zvláštní síly pomáhají filipínským vojákům osvobodit město Marawi na jihu země, jež ovládá odnož Islámského státu (IS). Armádě poskytují technickou podporu. Manila zároveň oznámila, že islamisté zabili 13 příslušníků námořní pěchoty.

„Nebojují. Pouze poskytují technickou podporu,“ prohlásil o amerických silách mluvčí filipínské armády Jo-Ar Herrera. O pomoc v boji o Marawi, který trvá už tři týdny, podle zástupce amerického velvyslanectví požádala filipínská vláda. Celkem podle vlády padlo 39 vojáků.

Nad městem byl v pátek spatřen americký průzkumný letoun P3 Orion. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by Spojené státy do akce zapojily také pozemní jednotky.

Boj o Marawi
Zdroj: Reuters/Romeo Ranoco

Původně dvousettisícové město Marawi obsadily stovky ozbrojenců, kteří přísahali věrnost IS. Podle vládních zdrojů jsou mezi nimi bojovníci z Indonésie, Malajsie, Indie, Saúdské Arábie, Čečenska a Maroka.

Obsazení města vyvolalo obavy, že ultraradikální organizace získává základnu v jihovýchodní Asii. Na Mindanau žije silná muslimská menšina. Působilo tam či stále ještě působí i několik islamistických povstaleckých skupin, jako je Abu Sayyafa a Fronta islámského osvobození Morů (MILF).

Boje o Marawi se rozhořely po neúspěšném zásahu bezpečnostních složek na předpokládaný úkryt Isnilona Hapilona, velitele Abu Sayyafa. Na pomoc mu přišla ozbrojená skupina Maute a islamisté město obsadili. Dva bratři, kteří skupinu Maute vedli, při střetech ale nejspíš zemřeli, uvedla filipínská armáda.

Americká pomoc přichází po měsících ochlazení vztahů mezi Filipínami a USA, což jsou dlouholetí spojenci. Kontroverzní filipínský prezident Rodrigo Duterte se před časem vyjadřoval vůči Washingtonu nepřátelsky a hrozil, že americké vojáky ze země vyžene. Vztahy se zjevně urovnaly po nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa do funkce.

Washington vyslal příslušníky zvláštních sil na Mindanao už v roce 2002. Za úkol tehdy měli školit filipínské kolegy bojující proti radikálům z Abu Sayyafa a na základě tohoto programu bylo na ostrově až 1200 amerických vojáků. Mise byla přerušena v roce 2015, v oblasti ale zůstala malá skupina Američanů poskytující logistickou a technickou podporu.