Merkelová v britském debaklu nevidí problém, jednání o brexitu prý může začít dle plánu

Merkelová tvrdí, že rozhovory o brexitu mohou začít podle plánu (zdroj: ČT24)

Německá kancléřka Angela Merkelová nevidí žádné překážky, které by bránily zahájit jednání o britském odchodu z EU podle plánu. Vyjádřila se tak poté, co si britská premiérka Theresa Mayová nezajistila v předčasných volbách parlamentní většinu.

Mayová spustila článek 50 Lisabonské smlouvy o vystoupení z EU už v březnu. Oficiální rozhovory ale od té doby nezahájila.

Německá kancléřka během návštěvy Mexika vyjádřila přesvědčení, že Londýn se bude držet časového plánu pro brexit, podle něhož mají rozhovory začít 19. června. Evropská unie je podle ní „připravena“.

Merkelová rovněž zdůraznila, že Británie zůstane součástí Evropy i po brexitu a že si přeje, aby byla i nadále dobrým partnerem. Na druhou stranu upozornila, že země EU budou během vyjednávání „prosazovat zájmy 27 členských států, které budou v budoucnosti tvořit Evropskou unii“.

Z Bruselu zní nejistota

Evropské lídry výsledek britských voleb znepokojil. Třeba šéf Evropské rady Donald Tusk připustil, že neví, kdy se začne jednat, a varoval, aby nakonec rozhovory neskončily bez finální dohody, což by bylo nevýhodné pro obě strany.

„Pravděpodobně to ovlivní ducha vyjednávání, jeho politické aspekty. Zahájení výstupových rozhovorů jako takových to ale nezpochybňuje,“ míní eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Pierre Moscovici.

Mayová vypsala předčasné volby, aby si zajistila silný mandát k vyjednání dohody s Evropskou unií, to se jí ale nepodařilo, když její Konzervativní strana přišla o 13 poslaneckých míst a ztratila většinu v Dolní sněmovně.

Myslím, že je to pro Británii skvělý výsledek. Mandát pro tvrdý brexit zmizel a to je nejdůležitější věc, kterou je třeba vnímat.
Alex Solo
student

Konzervativci ztráceli především v obvodech, kde v loňském referendu převažoval odpor k brexitu. Premiérka nyní plánuje vytvořit menšinový kabinet s podporou severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). Británii slibuje stabilitu a úspěšné vyvedení z Unie.

Konzervativci prosazují tvrdý brexit, tedy odchod z jednotného trhu i celní unie kvůli snaze omezit svobodu pohybu, a tedy snížit počet přistěhovalců. Téměř všechny ostatní strany kromě UKIP by naopak chtěly benefity zachovat.

Zásadní otázkou bude také postavení občanů EU žijících a pracujících v Británii a naopak Britů žijících v ostatních státech EU, kteří zůstávají v nejistotě.

Je čas se umírnit, míní poradce Merkelové

Ekonomický poradce Merkelové Michael Fuchs si myslí, že přišel čas, aby Mayová čelila realitě a umírnila se. „Její přání a vůle nebyly moc Brity přijaty,“ řekl BBC.

„Možná, že je to šance, jak se dostat k rozumnějšímu jednání o brexitu, protože v poslední době jsem opravdu cítil, že všechno je velmi tvrdé, a nemá smysl být tvrdý. Chceme férovou dohodu s Británií a chceme férové jednání,“ dodal.