Masakr v Londýně mohl být horší. Atentátníci chtěli větší auto a měli zápalné lahve

Londýnští útočníci chtěli použít větší vozidlo (zdroj: ČT24)

Teroristé z Londýna, kteří před týdnem vozem najeli na mostě vysokou rychlostí do lidí a následně napadali v nedaleké čtvrti přítomné noži, měli původně v úmyslu půjčit si větší nákladní auto. Masakr, při kterém zemřelo osm lidí a dalších téměř padesát utrpělo zranění, tak mohl být podle velitele protiteroristické jednotky ještě horší.

Původně si muži měli snažit pronajmout těžší, 7,5tunové nákladní auto. Platba ale nebyla přijata, a tak se museli spokojit s dodávkou.

„Jejich úkryt byl ve východním Londýně, našli jsme tam identifikační dokumenty a další korespondenci, která patřila pravděpodobně jednomu z útočníků. Dále tu byly věci, které měly souvislost s falešnými sebevražednými vestami, a další materiál použitý při útoku,“ sdělil velitel londýnské protiteroristické jednotky Dean Haydon.

Útočníci navíc měli vzadu ve voze zásobu zápalných lahví. Na mostě dodávka zabila tři lidi. Atentátníci pak vůz opustili a začali napadat lidi v barech a restauracích v nedaleké čtvrti Borough Market.

„Každý z nich měl nůž. Šlo o růžové keramické nože o délce přibližně třiceti centimetrů. Rukojeť byla přizpůsobena tak, že na ní byla omotána kůže. Od svědků z místa činu víme, že teroristé, kteří noži útočili na lidi, je měli přivázané k zápěstí,“ podotkl Haydon. Policisté teroristy zlikvidovali osm minut po zahájení útoku.

V domě jednoho z útočníků našli vyšetřovatelé anglicky psaný korán otevřený na stránce, která pojednává o mučednictví. K útokům se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Útočníky zřejmě neřídil přímo IS

Podle Haydona ale nejsou žádné důkazy, že by útočníci - Ital marockého původu Youssef Zaghba, občan Maroka a Libye Rašíd Radván (v anglickém přepisu Rachid Redouane) a Brit pákistánského původu Khuram Shazad Butt - byli řízeni někým jiným, ať už v Británii, nebo v cizině.

Britská pobočka Červeného kříže vyzvala obyvatele Londýna, aby se v sobotu večer vydali do restaurací a barů ve městě, a dali tak najevo svou jednotu a nezdolnost. Restaurace budou mít v nabídce jídla a nápoje, jejichž koupí hosté přispějí na fond solidarity této organizace.

Fond pomáhá obětem teroristických útoků a jejich rodinám po celé zemi. Zřízen byl po nedávných atentátech v Londýně a v Manchesteru a za prvních 48 hodin se v něm podařilo shromáždit téměř 400 tisíc liber (11,9 milionu korun).

Alternativní taxislužba Uber dá libru z každé jízdy, kterou uskuteční mezi 20:00 místního času a půlnocí, sdělil mluvčí britského Červeného kříže. V londýnském divadle Wyndham zase bude na představení Don Juan, v němž vystupuje mimo jiné herec David Tennant, uskutečněna charitativní sbírka.