KLDR podle jihokorejské armády odpálila sérii protilodních střel

Severní Korea odpálila sérii protilodních střel (zdroj: ČT24)

Severní Korea podle jihokorejské armády vypálila nad moře sérii protilodních střel krátkého doletu. Šéf americké Agentury pro protiraketovou obranu (MDA) James Syring označil technologický pokrok v severokorejském vývoji balistických střel v uplynulých šesti měsících za velice znepokojivý.

Jihokorejská armáda uvedla, že střely byly odpáleny ze severokorejského přístavního města Wonsan a že od místa startu uletěly zhruba 125 kilometrů. Počet vypuštěných raket Soul neupřesnil.

Zdá se, že se snaží ukázat schopnost použití různých druhů raket. Zároveň ukazují, že dokážou přesně zasáhnout loď, aby narušili společné námořní cvičení amerického a jihokorejského námořnictva. Taky se mohou snažit získat navrch v otázce vztahů s oběma zeměmi.
Ro Če-čchon
mluvčí jihokorejské armády

Protilodní munice dopadla do moře mezi Jižní Koreou a Japonskem, a to právě do oblasti, kde ještě před pár dny probíhalo společné armádní cvičení. Washington do oblasti vyslal hned dvojici letadlových lodí Carl Vinson a Ronald Reagan.

Šéf americké diplomacie při návštěvě jednotek v Panmundžomu na hranici mezi Severní a Jižní Koreou
Zdroj: Reuters/Lee Jin-man

Jihokorejský prezident Mun Če-in, který zastává umírněnější postoj ke KLDR než jeho předchůdci ve funkci, dnes zdůraznil, že v otázce národní bezpečnosti „neustoupí ani o krok a nebude dělat kompromisy“.

Pchjongjang dlouhodobě čelí tlaku nejen západních zemí, ale také svých tradičních spojenců, jako jsou Čína a Rusko, aby se raketových zkoušek vyvaroval. KLDR nicméně trvá na tom, že raketové testy a také světem kritizovaný program vývoje jaderných zbraní jsou právem na obranu.

KLDR prý za půl roku udělala velký pokrok v raketách

Syring ve středu vypovídal před sněmovním výborem pro záležitosti armády a kongresmanům řekl, že povinností jeho úřadu je předpokládat, že KLDR je již dnes schopná zasáhnout americké území balistickou střelou s jadernou hlavicí.

Pentagon mezitím v reakci na květnový úspěšný test ochranného štítu před mezikontinentálními raketami aktualizoval hodnocení americké schopnosti bránit se proti balistickým střelám.

Dosud Pentagon označoval kapacitu protiraketového systému za omezenou, nyní uvádí, že květnová zkouška prokázala schopnost USA bránit své území před „malým počtem střel středního či mezikontinentálního doletu“.