Rjabkov: USA za Obamy vyhrožovaly hackerskými útoky na ruskou infrastrukturu

Americké bezpečnostní složky za vlády prezidenta Baracka Obamy podle náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova vyhrožovaly hackerskými útoky na infrastrukturu Ruska. Rjabkov to řekl na zasedání Rady federace, horní komory ruského parlamentu, napsala agentura TASS. Kdy přesně Američané Rusku vyhrožovali, Rjabkov ale neupřesnil.

Americký prezident Obama loni obvinil Rusko z hackerských útoků namířených proti Demokratické straně během prezidentské předvolební kampaně. Na zářijovém summitu G20 pak svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi řekl, že akce ruských hackerů nezůstanou bez odpovědi.

„Washington se s pomocí Pentagonu stal významným hráčem na trhu s programy, které umožňují hackerům snazší průnik do počítačových systémů. Přes média nám americké orgány během vlády Baracka Obamy vyhrožovaly, že pomocí těchto programů můžou kdykoliv způsobit masivní útoky na ruskou infrastrukturu,“ prohlásil Rjabkov. 

Rjabkov také dodal, že Rusko se od roku 2015 nejednou snažilo navázat dvoustranné konzultace na téma boje s kybernetickými útoky. USA však podle něj neměly o iniciativu zájem.

V USA v současné době čtyři výbory Kongresu a FBI vyšetřují údajné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb, a to i hackerskými útoky. Kreml obvinění popírá s tím, že pro ně nejsou důkazy.

Vydáno pod