Britové potvrdili identitu třetího útočníka. Je jím Ital marockého původu

Události: Co víme o londýnských útočnících? (zdroj: ČT24)

Třetím londýnským atentátníkem byl Ital marockého původu Youssef Zaghba. Informaci italského listu Corriere della Sera potvrdila britská policie. Dvaadvacetiletý Zaghba podle ní nebyl v hledáčku policie, ani tajných služeb. Dalšími dvěma útočníky jsou 27letý britský občan Khuram Shazad Butt a 30letý Rachid Redouane.

Italský list už dříve informoval, že Zaghba se narodil marockému otci a italské matce v roce 1995 v marockém Fezu. Loni mu údajně italská policie zabránila v odletu z Boloně do Turecka, odkud se chtěl dostat do Sýrie.

Italská agentura ANSA uvedla, že místní policie britské kolegy o Zaghbově snaze vycestovat na Blízký východ informovala. Podle britské policie Zaghba žil v poslední době ve východním Londýně.

Britská policie také oznámila, že v souvislosti s vyšetřováním útoku v Londýně zadržela ve čtvrti Barking 27letého muže. Ten by měl být v současnosti jediným člověkem ve vazbě, protože všech dvanáct dříve zadržených lidí policisté propustili. V noci na úterý provedla policie razii v bytě ve východní čtvrti Ilford, ale nikoho nezadržela.

V pondělí policie odhalila totožnost dvou z atentátníků

Londýnský útok – infografika
Zdroj: ČT24/Google Earth/Telegraph.co.uk

V pondělí britská policie zveřejnila totožnost dvou pachatelů. Khuram Shazad Butt, který se narodil v Pákistánu, byl v minulosti v hledáčku tajných služeb. Podle agentury AP se dokonce loni objevil v dokumentu britské stanice Channel 4 s názvem The Jihadis Next Door (Džihádisté od vedle). Byl v něm zachycený spolu s dalšími muži, kteří rozvinuli v parku vlajku organizace Islámský stát (IS).

Policie kvůli údajnému nedostatečnému sledování Butta v úterý čelila kritice. Šéf britské protiteroristické jednotky Mark Rowley ale uvedl, že policisté Butta po incidentu s vlajkou prověřili, nenašli ale nic, co by nasvědčovalo tomu, že plánuje teroristický útok.

Podle listu The Times byl Butt v kontaktu s jedním z pachatelů atentátů v londýnské městské hromadné dopravě z roku 2005. Navzdory tomu loni několik měsíců pracoval v londýnském metru. Pákistánská policie v úterý provedla razii v restauraci ve městě Džhelum, která patří Buttovu strýci. Podle místního tisku šlo o „preventivní opatření“.

Druhý útočník Rachid Redouane, který byl občanem Maroka a Libye, britským úřadům dříve znám nebyl. Ve Spojeném království neúspěšně žádal o azyl, přesto ale v zemi díky dokladům Evropské unie vydaným v Irsku mohl nadále žít. Používal také jméno Rachid Elkhdar a jiné datum narození.

Od roku 2014 do loňska žil v Dublinu se svou manželkou. Podle médií se v roce 2012 jeho ženou stala britská občanka, podle všeho Skotka. Díky sňatku získal právo k pobytu v EU, se kterým mohl požádat o povolení, aby směl v Británii po přestěhování z Irska zůstat. Irsko navíc spolu s Británií tvoří samostatnou zónu volného pohybu, která v obou zemích zaručuje i právo k pobytu, právo pracovat či přístup k veřejným službám.

Není známo, kdy do Irska přišel a ani jak dlouho v zemi žil. Podle deníku po svatbě Irsko opustil a před příchodem do Británie zřejmě pobýval v Maroku. V roce 2015 se krátce vrátil do Irska a poté ještě nejméně jednou, v zemi totiž byl ještě před třemi měsíci.

Lidé si minutou ticha připomněli památku obětí

Kytice květin poblíž Londýnského mostu
Zdroj: Dylan Martinez/Reuters

V Londýně si lidé minutou ticha připomněli oběti útoku. Zatímco přímo na místě krveprolití u Londýnského mostu se shromáždilo několik stovek lidí, v centru metropole probíhal provoz zcela bez známky vzpomínek na tragickou událost. 

Oběti si za účasti londýnského starosty Sadiqa Khana připomněli například i zaměstnanci zdravotnické služby. Desítky z nich zasahovaly během sobotní noci. Premiérka Theresa Mayová krátce před pietním okamžikem napsala vzkaz do kondolenční knihy, která byla zpřístupněna na radnici londýnské části Southwark, kde k útoku došlo.

„Celé město a celý národ si společně připomíná nevinné oběti tohoto brutálního útoku,“ napsala premiérka s tím, že britské hodnoty budou vždy nadřazeny poselství zla šířeného teroristy.

Minutu ticha drželi i účastníci shromáždění v dalších britských městech, například v Cambridge, skotském Glasgow či severoirském Belfastu. Desítky lidí se sešly i kolem květinového památníku připomínajícího oběti útoku na koncertě v Manchesteru, ke kterému došlo před čtrnácti dny.

Útok nepřežilo sedm lidí

Trojice mužů zaútočila v sobotu po 23. hodině na Londýnském mostě, kde srazila několik chodců. Později všichni z auta vystoupili a dlouhými noži napadali lidi u trhu Borough Market. Podle svědků se odkazovali na Alláha.

Přivolaná policie na místě spustila střelbu a útočníky za osm minut zneškodnila. Prakticky ihned začala z místa evakuovat všechny přítomné a uzavřela okolí. Útok nepřežilo sedm lidí. Další desítky zůstávají v nemocnicích.