Trump se obořil na resort spravedlnosti, že neprosazuje tvrdší imigrační dekret

Americký prezident Donald Trump na Twitteru kritizoval vlastní ministerstvo spravedlnosti kvůli tomu, že se na Nejvyšší soud obrátilo s druhým imigračním dekretem, místo přísnější verze. Nejnovější výnos označil šéf Bílého domu za „zředěnou, politicky korektní verzi“.

Trumpův březnový výnos zakazuje na dobu 90 dnů vstup do USA obyvatelům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie a pozastavuje program přijímání uprchlíků.

Na rozdíl od první verze vydané krátce po jeho lednovém nástupu do úřadu, která byla podle expertů velmi nepřipravená a plná chyb, se nevztahuje na Irák a nezahrnuje ani majitele již platných víz. Oba dekrety postupně pozastavily soudy nižší instance.

„Lidé, právníci a soudy tomu můžou říkat, jak chtějí, já tomu ale říkám tak, jak je třeba, a tak, jak to je, ZÁKAZ CESTOVÁNÍ,“ napsal Trump v prvním ze série příspěvků, které zveřejnil krátce po víkendovém teroristickém útoku v Londýně, kde tři atentátníci zabili celkem sedm lidí.

Právě první verze migračního dekretu měla být podle Trumpových tweetů předmětem podání ministerstva spravedlnosti k nejvyššímu soudu. „Ministerstvo spravedlnosti mělo zůstat u původního zákazu, ne u jeho zředěné, politicky korektní verze, kterou podaly k Nejvyššímu soudu,“ uvedl.

Ministerstvo by podle prezidenta mělo také požádat o „urychlené slyšení“ v případu „zředěného“ zákazu a usilovat o „mnohem tvrdší verzi“. Soudy v příspěvcích označil za „pomalé a politické“.