Z Barcelony do LA za 99 eur. Nízkonákladové lety do Ameriky jsou hit

Nízkonákladové lety z Evropy do Ameriky jsou v kurzu (zdroj: ČT24)

Z Evropy do Kalifornie v přepočtu za necelé tři tisíce korun. Taková je zaváděcí cena jednosměrné letenky u nové nízkonákladové aerolinky LEVEL, která ve čtvrtek začala létat z Barcelony přes Atlantik do kalifornského Los Angeles. Hned za první měsíc prodala přes sto tisíc letenek.

LEVEL je další přírůstek do rodiny jedné z největších leteckých skupin International Airlines Group (IAG), která vlastní i British Airways, Aer Lingus nebo španělského dopravce IBERIA a Vuelling. Právě ten bude svážet pasažéry z jiných evropských měst do Barcelony, kde jen přestoupí na transatlantický let.

„To je jen začátek. V létě 2018 budeme mít víc letadel a provozovat víc destinací z Barcelony. Plánujeme také rozšířit linky společnosti LEVEL do jiných evropských měst,“ uvedl výkonný ředitel IAG Willie Walsh.

Spojení do dalších destinací – kalifornského Oaklandu, argentinské metropole Buenos Aires a Punta Cana v Dominikánské republice – otevřou aerolinky ještě v červnu. Společnost vsadila na nejmodernější airbus, kam vměstná až 313 cestujících.

Transatlantické lety společnosti LEVEL
Zdroj: ČT24

Nový hráč nejspíš zamíchá kartami na trhu nízkorozpočtových dopravců. Jeho expanze do transatlantického vzdušného prostoru vypadá slibně – jen za první měsíc prodal přes sto tisíc letenek. Vyrovnává tak skóre s konkurencí, jako jsou Eurowings patřící pod křídla Lufthansy, jež přepraví za nízké ceny turisty na Floridu nebo Karibiku.

Podle odborníků jde ale hlavně o reakci na krok norské low-cost společnosti Norwegian, která obsadí kromě jiných i stejnou trasu z Barcelony do Los Angeles už od příštího pondělí.

Dálkové lety provozuje díky nové flotile Boeingů 787 Dreamliner – lehčí letouny s menší spotřebou paliva totiž zvládnou vzdálenost i přes 15 tisíc kilometrů. Ve vzduchu bude brzy boeingům a airbusu konkurovat i ruský letoun s doletem přes pět tisíc kilometrů.