Další z dubajských husarských kousků. Policie přivítala do svých řad robota

Dubajské hlídky už mají k dispozici lamborghini i ferrari, nově policie přivítala do svých řad prvního robotického člena sboru. Emirát přitom plánuje, že do roku 2030 budou roboti tvořit čtvrtinu sboru. Dubaj loni navštívilo na 15 milionů lidí.

Robotický policista se ve středu večer nechal fotit před nejvyšší budovou světa Burdž Chalífa. Vysoký je přes 1,5 metru, váží 100 kilogramů a na sobě má policejní čepici. Pohybuje se na kolečkách a je vybaven počítačovou dotykovou obrazovkou na hrudi, která může být využita k hlášení trestného činu.

Hovořit umí hned šesti jazyky. „Naším cílem je zvýšit počet robotů na 25 procent (u policie) do roku 2030,“ uvedl brigádní generál Khaled al-Razzooqi, šéf společnosti Smart Services.

Robot, který má být nasazen hlavně na turistických místech, je vybaven kamerou, která přenáší živě snímky do střediska policie a umožňuje identifikaci podezřelých. Razzooqi ale uznává, že roboti zatím nedokážou nahradit některé činnosti, jako je zatčení pachatele.

V Dubaji není nic nemožné – v červenci tam kupříkladu mají začít létat bezpilotní taxíky. Každý může nést jednoho dospělého člověka o maximální hmotnosti 110 kilogramů.  Se čtyřmi rotory a velkou elektrickou baterií má dostatek sil na to, aby rychlostí až 50 kilometrů za hodinu odnesla cestujícího na vzdálenost až 45 kilometrů.

Dron Ehang
Zdroj: Ehang

Dubajská civilní obrana také v lednu představila službu Dolphin, tedy hasiče vznášející se díky zařízení s vodními tryskami známým jako „jet packy“. Ve městě postaveném uprostřed pouště často hoří mrakodrapy a novinka má hasičům usnadnit práci.

Dubaj stojí uprostřed pouště a teploty ve městě od jara přesahují 35 stupňů Celsia. Město je proslulé nejrůznějšími bizarnostmi. V rámci jednoho obřího obchodního centra třeba stojí už 12 let lyžařské centrum Ski Dubai, kde se dá jezdit po většinu roku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Poblíž sjezdovek je navíc ledová jeskyně, kde si mohou nadšenci pohladit tučňáky.

Tučňáci v obchodním centru v Dubaji
Zdroj: Mohamed Al-Sayaghi/Reuters

Dubaj se pyšní i nejvyšší budovou světa – mrakodrap Burdž Chalífa sahá do výšky 828 metrů.

Burdž Chalífa
Zdroj: ČT24/founterior.com

Ve Spojených arabských emirátech by navíc mohl do pěti let vzniknout také vůbec první Hyperloop, tedy systém bleskové osobní dopravy potrubím, ve kterém mají přepravní kapsle dosahovat rychlosti až 1200 kilometrů v hodině.

Dubajské úřady se s kalifornskou firmou Hyperloop One dohodly na vybudování dráhy z Dubaje do metropole Abú Zabí. Stodvacetikilometrová trasa by zabrala jen 12 minut.

Cestující v kapsli Hyperloop
Zdroj: spacex.com

„Dubaj je město, které chápe globální změny a chce být průkopníkem,“ řekl šéf místního úřadu pro silnice a dopravu Mattar at-Tayer.