Vliv státu vylučuji, hackeři-vlastenci ale útočit mohli, řekl Putin

Vliv státu vylučuji, hackeři-vlastenci ale útočit mohli, řekl Putin (zdroj: ČT24)

Ruský stát se nikdy nezapletl do útoků počítačových pirátů, ujistil během setkání se zahraničními novináři prezident Vladimir Putin. Nedomnívá se, že je možné, aby hackerské útoky významně ovlivnily volební kampaně v jiných zemích. V pozdějším rozhovoru pro NBC prohlásil, že Američani proti jeho zemi mohli vytvořit falešné důkazy.

Ve Spojených státech momentálně čtyři výbory Kongresu a FBI vyšetřují údajné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb. Ruská strana se ho měla dopouštět i hackerskými útoky. 

Vidíme, co se děje ve Spojených státech. Protiruská kampaň, rusofobie, pokračuje. Jak se situace vyvine, nevíme. Nezávisí to na nás, nebyli jsme původci.
Vladimir Putin
Ruský prezident

„Jsem hluboce přesvědčen, že žádní hackeři nemohou kardinálně ovlivnit průběh volební kampaně v jiné zemi. Nic z toho se nezapíše do vědomí voličů, do vědomí národa, žádná informace neovlivní konečné výsledky,“ řekl Putin při schůzce s novináři z tiskových agentur. „Na státní úrovni se tím (hackerskými útoky) nezabýváme. Naopak se snažíme s tím bojovat,“ ujistil.

Jako „teoreticky možnou“ připustil představu, že se vlastenecky naladění hackeři pustili do boje s těmi, kdo se špatně vyjadřují o Rusku. Umí si však také představit, že „kdosi to speciálně dělá, vytváří řetězec různých (hackerských) útoků tak, aby se zdrojem těchto útoků jevilo území Ruska“. „Moderní technologie to umožňují, je to docela snadné,“ dodal.

Putin během setkání s novináři
Zdroj: Reuters/Alexei Druzhinin

Zbrojení? Jen reagujeme na ostatní

Šéf Kremlu opět kritizoval rozšiřování americké protiraketové obrany, která podle něj narušuje rovnováhu sil. „Hovořím o tom jen já, všichni ostatní zase mlčí, dělají, že nikdo nechápe, o co jde. Ale samozřejmě všichni chápou, oč jde! Proč mlčíte? Zatímco mlčíte, situace se zhoršuje, a to vyvolává závody ve zbrojení,“ vzkázal světovým vůdcům. Budování americké protiraketové obrany totiž podle prezidenta nutí Rusko reagovat a vymýšlet zbraně schopné protiraketovou obranou pronikat, aby rovnováha sil zůstala zachována.

Stejně je tomu podle Putina i s posilováním ruských sil na Dálném východě či naopak na západě Ruska - první krok je reakcí na posilování vojenského potenciálu USA a Jižní Koreje, druhý krok reaguje na přibližování sil NATO k ruským hranicím. „Co můžeme dělat? Dívat se na to nečinně? Reagujeme příslušným způsobem,“ prohlásil nejvyšší ruský představitel. 

Současně ujistil, že Rusko se tím ani necítí zastrašeno, ani se nechystá zhoršovat vztahy s USA. „Nám nic nenažene strach,“ prohlásil Putin.