FBI si posvítí na kontakty euroskeptika Farage, v ruské kauze byl podezřele v centru dění

Bývalý šéf britské nacionalistické Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage má být v hledáčku americké FBI. Podle listu The Guardian se o něj zajímá v rámci vyšetřování údajných ruských zásahů do loňských prezidentských voleb v USA. Konkrétně se FBI zaměří na kontakty Farage s lidmi kolem Donalda Trumpa a zakladatele WikiLeaks Juliana Assange. Farage to označil za absurdní.

Farage Assange ukrývajícího se na ekvádorské ambasádě v Londýně navštívil v březnu. Assangův server WikiLeaks zveřejnil loni velké množství e-mailů ukradených hackery, jež mohly poškodit demokratickou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou.

Pracovníci WikiLeaks jsou podezřelí ze spolupráce s Ruskem prostřednictvím třetích stran, upozornil nedávno exšéf CIA John Brennan. Americké tajné služby už dříve oznámily, že podle nich nařídila hackerské útoky přímo Moskva, která se snažila do Bílého domu dostat Trumpa. Kreml to ale opakovaně popřel.

Farage nebyl obviněn a není ani podezřelým ani cílem amerického vyšetřování, píše Guardian. Být předmětem zájmu znamená, že si vyšetřovatelé myslí, že může mít informace o činnostech, které jsou předmětem vyšetřování.

„To je absurdní, skutečně absurdní,“ reagoval mluvčí UKIP. „Co si pamatuji, tak jediný ruský politik, se kterým Nigel strávil nějaký čas, je (šachový mistr a představitel ruské opozice) Garry Kasparov,“ dodal.

„Nigel nikdy nebyl v Rusku, natož aby pracoval s jejich úřady,“ řekl mluvčí. Ale neodpověděl na otázky, zda Farage o vyšetřování FBI ví. Odmítl také říci, zda dostal peníze od ruské RT, s níž za poslední rok a půl nejméně třikrát spolupracoval.

Celá záležitost je podle mě naprosto směšná. Jak můžu být zájmová osoba, když nemám žádné vazby na Rusko. Nikdy jsem v Rusku nebyl a nikdy jsem s Ruskem nevedl žádné obchody.
Nigel Farage

Bývalý vůdce strany UKIP, jenž oznámil rezignaci hned poté, co si Britové zvolili v referendu odchod z Unie, v minulosti vyjádřil svou podporu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. V roce 2014 ho označil za lídra, jehož nejvíc obdivuje.

Farage jako průsečík vztahů

Podle zdroje blízkého vyšetřování jde FBI o kontakty a účastníky různých schůzek. Pokud se totiž mluví o Rusku, Assangovi, WikiLeaks a Trumpovi, spojuje je právě Farageova osoba. „Ocitá se uprostřed těchto vztahů, je mu věnováno hodně pozornosti,“ sdělil zdroj.

Farage má vazby třeba na Rogera Stona, dlouholetého politického poradce Trumpa, jenž připustil, že byl v kontaktu s hackerem Gucciferem 2.0, jehož americké tajné služby považují za agenta Kremlu.

Pokud jde o samotného Trumpa, Farage loni v červenci vyrazil na republikánský sjezd v Clevelandu, kde se stal Trump oficiálně prezidentským kandidátem. Poprvé se s ním měl setkat v srpnu, když promluvil na Trumpově mítinku v Mississippi.

Farageovy vztahy s lidmi blízkými americkému prezidentovi ale začaly už před lety. V létě roku 2012 jej pozval do USA Trumpův poradce a hlavní stratég Steve Bannon, jenž se zajímal o ultrapravicová hnutí v Evropě.

Tam byl představen mimo jiné spolupracovníkům tehdejšího senátora Jeffa Sessionse, který je nyní americkým generálním prokurátorem. V roce 2015 uspořádala společnost Breitbart News, jíž Bannon šéfoval, pro Farage večeři na velvyslanectví ve Washingtonu. Bannon také Farageovi loni v červnu blahopřál poté, co si Britové odhlasovali brexit.

Po vítězství Trumpa v listopadových volbách byl Farage jedním z prvních zahraničních politiků, kteří se za miliardářem vypravili jeho triumf oslavit. Jeden snímek si pořídili v Trump Tower.

Trump následně na Twitteru vyjádřil názor, že by byl Farage „skvělým velvyslancem“ v USA. Londýn to ale odmítl s tím, že už mají vybraného někoho jiného. V únoru se sešli na večeři znovu, tentokrát i spolu s Trumpovou dcerou Ivankou a jejím manželem Jaredem Kushnerem, který je prezidentovým poradcem.