Aktivisté si posvítili na čínské dodavatele Ivanky Trumpové, jeden byl zatčen, dva zmizeli

Aktivista, který zkoumal pracovní podmínky u čínských dodavatelů Ivanky Trumpové, byl v Číně uvězněn. Další dva se od neděle pohřešují. O případu informovaly tiskové agentury s odvoláním na nevládní organizaci ochránců práv China Labor Watch (CLW).

Aktivista Chua Chaj-feng prý v utajení vyšetřoval pracovní podmínky v továrně na obuv v provincii Ťiang-si v centrální Číně. Jeho manželka uvedla, že úřady jej v úterý zatkly a obvinily z tajného nahrávání rozhovorů v podniku. Ale nebyla s to získat žádné informace o dalších dvou aktivistech jménem Li Čao a Su Cheng.

Od založení CLW před 17 lety „jsme vedli spoustu podobných vyšetřování, ale neměli jsme žádný problém“, konstatoval ředitel organizace Li Čchiang, podle něhož jsou obvinění vznesená na adresu aktivisty v provincii Ťiang-si neopodstatněná. „Teď je to poprvé, co vyšetřujeme dodavatele Ivanky Trumpové, a tak je možné, že to s tím souvisí,“ dodal.

Vyzýváme prezidenta Trumpa a Ivanku Trumpovou, jakož i značky, které jsou s ní spojeny, aby se zasadili o osvobození našich spolupracovníků.
Li Čchiang
ředitel organizace China Labor Watch

Aktivisté měli od března shromažďovat důkazy o tom, že továrny skupiny Chua-ťien v Kan-čou v Ťiang-si a v Tung-kuan u Kantonu na jihu země nutí zaměstnance k přesčasům za plat menší, než je zákonem stanovená minimální mzda, což měly zamaskovat falešné výplatní pásky.

Značka Ivanky Trumpové nevyrábí v Číně přímo, ale svěřila většinu své výroby podnikům, které v Číně šijí oblečení, obuv či kabelky. Továrny skupiny Chua-ťien vyrábějí obuv také pro firmy, jako je Coach, Nine West, Karl Lagerfeld či Kendall+Kylie.

Značka Ivanka Trump odmítla vyjádření, zatímco Bílý dům a právní zástupce Ivanky Trumpové se ještě nevyjádřili. Také otázky na čínskou policii zůstaly bez odpovědi. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí sdělila, že o dané věci nic neví.

Ivanka Trumpová, stejně jako její otec, pro kterého pracuje jako poradkyně, ujišťuje, že řízení svých firem předala svým blízkým, aby se kvůli práci v Bílém domě vyhnula obvinění ze střetu zájmů.

„Ivančina značka by měla okamžitě přestat spolupracovat s tímto dodavatelem a Trumpova vláda by měla změnit současnou politiku a vytknout Číně porušování lidských práv,“ zdůraznila mluvčí ústředí demokratů Adrienne Watsonová. Ivanka se podle ní musí rozhodnout, zda může ignorovat zjevný pokus čínské vlády umlčet vyšetřování ohledně vykořisťování pracujících.

Trump ve volební kampani obviňoval Čínu, že „ukradla“ miliony pracovních míst ve Spojených státech, ale jeho rodině to nestačilo k tomu, aby se zřekla služeb této „dílny světa“, poznamenala AFP.

Trumpovy vztahy ale nabyly pozoruhodně na vřelosti od chvíle, kdy na začátku dubna hostil ve své luxusní rezidenci na Floridě čínského prezidenta, za přítomnosti Ivanky a jejího muže Jareda Kushnera.

Narodil se 10. ledna 1981 v New Jersey. S Ivankou Trumpovou se oženil v roce 2009, mají spolu tři děti.

Vystudoval Harvard a je držitelem titulů MBA a JD z newyorských univerzit obchodu a práva.

Výkonný ředitel společnosti Kushner zaměřené na nemovitosti koupil v roce 2006 Observer Media. Hodně investuje do technologií a je spoluzakladatelem společnosti Cadre.

Během prezidentské kampaně v roce 2016 se stal jedním z Trumpových důvěrníků a jedním z nejvlivnějších členů miliardářova týmu.

V lednu 2017 bylo potvrzeno, že se stane Trumpovým vrchním poradcem. Najal si právníky, aby prošetřili, jestli jeho práce v administrativě neporušuje zákon o nepotismu z roku 1967. Podle ministerstva spravedlnosti se tak nestalo.

Zákon stanoví, že žádný dosazený pracovník nemá nárok na plat od federální vlády. Kushner i Ivanka se vzdali mzdy. Ivanka zastává funkci Trumpovy asistentky.

Trumpova dcera Ivanka a její manžel a poradce prezidenta Jared Kushner
Zdroj: Reuters

Na počátku května Ivančin manžel a jeho rodinná realitní firma vyvolali rozruch, když jeho sestra Nicole Kushnerová Meyerová zmínila bratrovo jméno během schůzky s čínskými investory v Pekingu, od kterých se snažila získat 150 milionů dolarů (více než 3,5 miliardy korun) pro projekt luxusních bytů v New Jersey.

Nabádala také investory, aby těžili z kontroverzního vízového programu, který umožňuje získat stálý pobyt v USA, proslulou „zelenou kartu“, výměnou za nejméně půlmilionovou investici (asi 11,8 milionu korun). Rodina Jareda Kushnera se pak musela omluvit.

Vydáno pod