Rusko odpálilo ze Středomoří čtyři střely Kalibr na islamisty v Sýrii

Ruské námořnictvo čtyřmi střelami s plochou dráhou letu, odpálenými z plavidel ve Středomoří, zaútočilo na Islámský stát (IS) v Sýrii. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Dodalo, že o operaci bylo předem informováno velení Spojených států, Turecka a Izraele.

Čtyři střely typu Kalibr odpálila fregata Admiral Essen a ponorka Krasnodar, plavící se ve východním Středomoří. Ponorka podle ministerstva odpalovala střely ponořená. Cílem byly kryty IS s uskupením živé síly a těžkých zbraní východně od historické Palmýry.

„Úspěšné splnění stanoveného úkolu potvrdilo vysokou bojovou připravenost vojenského námořnictva (…). Ruská flotila předvedla schopnost úspěšně udeřit vysoce přesnými zbraněmi v nejkratší době po vydání rozkazu,“ uvedlo ministerstvo.

O úspěšné operaci ještě v úterý pozdě večer informoval prezidenta Vladimira Putina ministr obrany Sergej Šojgu, uvedl Putinův mluvčí.

Rusko se zapojilo do bojů v Sýrii předloni na podzim poskytnutím vzdušné podpory silám prezidenta Bašára Asada, svému spojenci v Damašku. Na syrském bojišti také předvedlo technické možnosti svých zbraní a schopnost úderu střelami Kalibr odpálenými ze Středozemního a Kaspického moře.