Maďarský Jobbik mírní slovník a už neprosazuje referendum o setrvání Maďarska v EU

Maďarská krajně pravicová strana Jobbik zmírňuje před parlamentními volbami plánovanými na příští rok svůj slovník a ustupuje od radikálních a antisemitských hesel. Napsala to agentura Reuters s odkazem na středeční prohlášení vůdce Jobbiku Gábora Vony. Jeho strana dokonce začala podporovat členství Maďarska v Evropské unii.

Cílem Jobbiku je s využitím umírněnějšího programu získat nové voliče. V dosavadních průzkumech má strana zhruba jedenáctiprocentní podporu. Do kampaně k parlamentním volbám proto půjde Jobbik se slibem růstu mezd a snížení platových rozdílů mezi státy východní a západní Evropy. Právě tyto rozdíly podle Vony způsobily masovou migraci Maďarů na Západ.

Vona: Můžou za to nízké mzdy

Předseda Jobbiku Gábor Vona
Zdroj: ČTK/AP/Tamas Kovacs

„Věříme, že nízké mzdy jsou nejvážnějším problémem v Maďarsku a kořenem všech ostatních potíží,“ řekl Vona. Konstatoval též, že jeho strana je „absolutně oddána“ členství Maďarska v EU. Když se Jobbik v roce 2010 poprvé dostal do parlamentu, prezentoval se přitom hodně euroskeptickým programem. Před volbami v roce 2014 sliboval referendum o členství v EU.

Místo aby se Maďarsko stalo vůči západní Evropě konkurenceschopné, jako jedinou konkurenční výhodu nabízí levnou pracovní sílu, uvedl šéf Jobbiku.

„Střední Evropa stárne a vylidňuje se. Masová migrace z našeho regionu oslabuje tlak na zvyšování mezd na západě Evropy a výroba se odtamtud přesouvá na východ,“ konstatoval.

V průzkumech zatím pohodlně vede vládní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána s 33 procenty podpory. Za Jobbikem s 11 procenty jsou socialisté, které podporuje desetina voličů. Kolem 36 procent dotázaných se zatím nerozhodlo.