Stropnický jednal v Kyjevě o rozšíření vojenské spolupráce

Ukrajina rozšíří vojenskou spolupráci s Českem. Uvedl to její ministr obrany Stepan Poltorak po schůzce s českým protějškem Martinem Stropnickým. S českým ministrem podle ukrajinských médií jednal i o možnostech spolupráce při výcviku vojáků a při zajištění vojenské techniky pro ukrajinskou armádu, válčící na východě země s proruskými separatisty. Stropnický je na Ukrajině na dvoudenní návštěvě.

Česko podporuje evropské a euroatlantické směřování země. Suverénní, nezávislá a stabilní demokratická Ukrajina je klíčová pro bezpečnost v euroatlantickém regionu.
Martin Stropnický
ministr obrany

„Jednali jsme o společné účasti našich úřadů v plánovaných mezinárodních cvičeních v letošním roce. Posuzovali jsme také otázky spojené s výcvikem vojsk a s logistickými projekty,“ řekl Poltorak podle tiskové agentury UNN.

S českým ministrem diskutoval také o možnostech rozšíření spolupráce při zajišťování ukrajinských sil vojenskou technikou a rovněž v oblasti vojenského zdravotnictví.

Stropnický ocenil schopnost Ukrajiny reformovat ozbrojené síly během válečného konfliktu a připomněl, že přímo v Kyjevě působí ve styčném kanceláři NATO i čtyři čeští experti. Kancelář byla zřízena pro koordinaci a posilování praktické spolupráce Severoatlantické aliance a Ukrajiny.

Český ministr ukrajinského kolegu informoval o změnách v systému udělování licencí pro vývoz vojenského materiálu na Ukrajinu. „Žádosti budou nově posuzovány standardním postupem jako v každém jiném případě,“ citoval Stropnického web jeho ministerstva. Zohledněna tak podle ministra bude legitimní potřeba Ukrajiny udržet stávající kapacity ozbrojených a bezpečnostních sil jako jednoho z pilířů národní suverenity.

Poltorak o posledním vývoji situace v Donbasu na východě Ukrajiny řekl, že „míra porušování minských (mírových) dohod ze strany Ruské federace a teroristických uskupení je mimořádně vysoká“.

Poděkoval také za jasné stanovisko - jak ministra Stropnického, tak České republiky - ohledně „agrese Ruska proti Ukrajině, za jasné stanovisko ohledně nezbytnosti pokračovat v sankcích proti Rusku, za jasné stanovisko, že ČR neuznává anexi Krymu a okupaci Doněcka a Luhanska“.