V Manchesteru zadrženy další dvě osoby kvůli pondělnímu útoku

Události ČT: Britská policie dál pátrá po možných spojencích útočníka z Manchesteru (zdroj: ČT24)

Britská policie zatkla zatkla v neděli další dvě osoby v souvislosti s pondělním sebevražedným útokem v Manchesteru. Jde o dva muže ve věku 19 a 25 let. Informovala o tom britská média. Zároveň policie provedla zátah v domě na jihu města. Na vyšetřování se stále podílí kolem tisíce příslušníků různých oddělení bezpečnostních složek. Britská policie rovněž zveřejnila snímky pravděpodobného sebevražedného atentátníka Salmana Abediho v den atentátu.

Zadrženým by měl být pětadvacetiletý muž dopadený na jihozápadě
Manchesteru „pro podezření z trestných činů porušujících protiteroristický
zákon“. V předchozích dnech policie dva zadržené propustila, ve vazbě jich tak v současnosti kvůli podezření ze spojení s útokem zůstává 13.

Spolupracovník ČT Kocourek: Vyšetřování útoku v Manchesteru pokračuje (zdroj: ČT24)

Prioritou policie zůstává snaha zjistit, zda se na plánování útoku kromě Abediho podílel i někdo další. Britská ministryně vnitra Amber Ruddová pro televizi BBC nevyloučila možnost, že někdo ze skupiny kolem Abediho je stále na svobodě. 

Vyšetřování se rozšiřuje také v otázce, jak byla bomba vyrobena. Mezi zatčenými je student chemického inženýrství vyšetřovaný právě v kontextu této otázky.
Milan Kocourek
spolupracovník ČT v Londýně

Dvaadvacetiletý Brit s libyjskými kořeny Salman Abedi při atentátu na koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové zabil 22 lidí a 116 dalších zranil.

Salman Abedi v den atentátu na koncertě v Manchesteru
Zdroj: ČTK/AP/Greater Manchester Police/Greater Manchester Police

Necelý týden po teroristickém útoku Abediho se v Manchesteru Velký manchesterský běh s několika tisíci závodníky. Ti svůj závod zahájili minutou ticha. „Ukazují, z jak úžasného města jsou. Neuvěřitelné,“ chválil účastníky organizátor akce David Hart.