Iráčtí vojáci spustili tažení proti poslední baště Islámského státu v Mosulu

Irácká armáda spustila operaci, na jejímž konci má být převzetí poslední části Mosulu z rukou radikálů takzvaného Islámského státu (IS). Podle expertů se pád islamistů v druhém největším iráckém městě přiblížil. Zatím se irácké armádě spolu s mezinárodní koalicí podařilo dobýt zpět na 90 procent města.

Irácké letectvo v pátek do části Mosulu ovládané Islámským státem shazovalo letáky, na kterých vyzývaly místní obyvatele, aby oblast z bezpečnostních důvodů neprodleně opustili. Vláda jim nabídla zajištění přepravy do bezpečí. Zda se podaří zajistit bezpečnost pro civilisty, ale není jasné, protože příslušníci IS už v minulosti na prchající civilisty útočili. Řada humanitárních organizací uvedla, že má o životy civilistů vážné obavy.

Ofenziva Mosulu, který tehdy zcela ovládali islamisté, začala na podzim 2016, kdy na město zaútočila irácká armáda, kterou ze vzduchu podporuje mezinárodní koalice vedená USA. Východní část města se podařilo dobýt v lednu. Od února se snaží irácká armáda dobýt západní Mosul. Od počátku ofenzivy z města prchlo přes 730 tisíc civilistů.

Bojovníci IS se stáhli do hustě zastavěného Starého města, kde je stále kolem 100 tisíc civilistů. Odhaduje se, že islamistů v Mosulu zůstává několik stovek. Samozvaný chalífa Islámského státu abú Bakr Bagdádí je před časem vyzval, aby město bránili do posledního muže.

Velení operací v Mosulu 16. května uvedlo, že irácké vládní jednotky mají pod kontrolou více než devadesát procent západního Mosulu a brzy dobudou celé toto irácké město zpět z rukou islamistů. Zmocněnec Spojených států pro boj proti IS Brett McGurk v polovině dubna oznámil, že boje v Mosulu jsou téměř v konečném stadiu.

Úplné dobytí Mosulu by bylo těžkou ranou pro organizaci Islámský stát, která podle Bagdádu v současnosti ovládá už jen asi sedm procent iráckého území. V roce 2014 měli přitom radikálové pod kontrolou asi třetinu této blízkovýchodní země.