Na Everestu bují obchod s kradeným kyslíkem. Horolezcům může jít o život

Horolezce a šerpy znepokojují krádeže kyslíkových lahví z vysoko postavených táborů na Mount Everestu. Pokud by se zhoršilo počasí, zpozdil se výšlap na vrchol, případně sestup, mohly by být životy horolezců v ohrožení. Zloději prodávají lahve v táborech ležících níže.

„Stává se z toho vážný problém,“ řekl BBC šerpa Nima Tenji. Ke zhoršené situaci přispívají dle odborníků i davy nezkušených horolezců a nekvalifikovaných horských vůdců. Žádný zloděj ještě nebyl dopaden při činu.

„Pořád od expedičních skupin slyším, že jejich kyslíkové láhve zmizely. Může to být životu-ohrožující - obzvláště když vyčerpali co, měli po cestě nahoru, a stále nejsou na vrcholu, případně když chtějí lahve použít cestou zpět,“ upozornil šerpa.

„Dalších sedm lahví kyslíku zmizelo z našich zásob,“ napsal v pondělí na Facebook vůdce expedice Tim Mosedale. V tomto případě šlo o krádež z tábora čtyři, který leží ve výšce 7900 metrů a je poslední před závěrečným výstupem na nejvyšší horu světa. Mosedale informoval už dříve o podobném incidentu na Lhotse.

Ačkoli se objevily zprávy, že počet obětí v této sezoně dosáhl na Everestu čísla deset, nepálské úřady prohlásily, že mohou potvrdit jen pět úmrtí. Žádné zatím nebylo spojeno s krádeží kyslíkových lahví.

„Co můžete dělat, když zloději rozbijí u stanu zámky a odvezou si kyslíkové lahve, jídlo a dokonce i plyn na vaření? Stává se z toho trend. Kvůli takovým incidentům se horolezci museli vrátit, aniž by dosáhli vrcholu, protože když zjistíte, že nemáte život zachraňující lahve, první věcí, co chcete udělat, je vrátit se do základního tábora,“ podotkl generální tajemník Národního svazu národních horských vůdců v Nepálu (NNMGA) Phurba Namgyal.

Šerpa Nima uvedl, že v roce 2012 musel dát své lahve s kyslíkem klientům, když byli na sestupu. „Sestupovali jsme a pak jsme zjistili, že naše lahve jsou pryč. Můj klient už vyčerpal kyslík, vzal jsem riziko na sebe a dal mu lahev. Naštěstí jsme se dostali do níže postavených táborů,“ sdělil horský vůdce.

Horolezci využijí v průměru celkem sedm lahví kyslíku na cestu nahoru i dolů, v každé je objem asi čtyři litry kyslíku. Když vdechují rychle, vydrží jim na dobu asi pěti hodin. Obvykle používají kyslík nad třetím táborem, ale před závěrečným výstupem se musí aklimatizovat, a tak lezou dolů a opět nahoru.

Podle nepálských úřadů ruku v ruce s krádežemi kvete obchod s kyslíkovými lahvemi v základním táboře. Vláda si to uvědomuje a chystá opatření, podle něhož by každý horolezec musel mít svého šerpu, aby měl dostatek lahví, léků i potravin. Časté obměny v kabinetu ale tyto snahy komplikují, doplňuje BBC.