V Británii platí nejvyšší stupeň ohrožení, v Libyi zadrželi příbuzné možného útočníka

Za atentát v Manchester Aréně je odpovědná celá skupina lidí. Oznámila to britská policie, která pátrá po dalších komplicích. Zadrženi byli bratři možného atentátníka i jeho otec. Hrozba dalšího útoku je bezprostřední, Británie proto zvýšila stupeň ohrožení terorismem na nejvyšší možný. V ulicích měst bude rozmístěno až 5 tisíc vojáků. Podle francouzského ministra vnitra je prokázané, že útočník měl vazby na Islámský stát (IS).

Nejvyšší stupeň ohrožení terorismem bude podle ministryně vnitra Amber Ruddové platit v Británii dočasně. Z kritického se sníží v okamžiku, kdy bude jasné, že operace v rámci vyšetřování pondělního atentátu „už není aktivní“.

Podle webu Manchester Evening News je policie přesvědčena o tom, že pachatel útoku byl pouze „nosičem“ a vykonavatelem operace. Nálož byla plná matic a šroubů nebo hřebíků, aby mohla co nejvíce uškodit lidem v omezeném prostoru. „Je naprosto jasné, že jde o síť,“ prohlásil šéf manchesterské policie Ian Hopkins.

Britská policie zadržela už osm lidí v souvislosti s útokem v Manchesteru (zdroj: ČT24)

„Můj syn není extremista“

Ramadan Abedi, otec muže, který byl britskými úřady označen za vysoce pravděpodobného pachatele útoku, tvrdí, že jeho syn je nevinný a že ani nebyl v Sýrii. Rodině prý neřekl, že jede do Británie, hovořil o pouti. „Nevěříme v zabíjení nevinných lidí. To nejsme my,“ zdůraznil.

Bývalý libyjský bezpečnostní zdroj ale varoval, že Ramadan byl údajně členem salafistické povstalecké skupiny v Libyi, která se opírala o teroristickou síť Al-Káida.

Salman se před útokem loučil s matkou

Podle informací AP telefonoval sebevražedný útočník Salman Abedi několik hodin před atentátem své matce a žádal ji o odpuštění. Agentura to uvedla s odvoláním na mluvčího libyjských zvláštních policejních sil Ahmada bin Saláma. Žena vyšetřovatelům řekla, že její syn z Libye odcestoval pouhé čtyři dny před pondělním atentátem a pak jí zavolal v den jeho spáchání. „Loučil se,“ řekl bin Salám.

Bin Salám potvrdil, že matka 22letého Salmana a tři z jeho sourozenců byli v Libyi předvoláni k výslechu. Abediův bratr Hashem (Haším), který podle informací médií předem znal podrobné plány atentátu v Manchesteru, a jeho otec byli v Tripolisu ve středu zatčeni. 

Mstil se útočník za smrt přítele?

Přítel rodiny Salmana Abediho agentuře AFP řekl, že útočníka hnala „touha po pomstě“. Podle britských médií skupina mladíků z místního gangu zabila před rokem v Manchesteru Abdula Wahaba Hafidaha, který byl stejně jako jeho přítel Abedi libyjského původu. Abedi měl tento čin považovat za motivovaný nenávistí vůči muslimům.

Británie zvýšila stupeň ohrožení terorismem v zemi na kritický (zdroj: ČT24)

Zatýkání v plném proudu

Už dříve byl v Británii zadržen starší bratr pravděpodobného atentátníka, nově prý libyjská policie zadržela v metropoli Tripolisu mladšího bratra i otce útočníka, přičemž sourozenec Abediho měl o plánech útoku podle tamních úřadů vědět a plánovat vlastní atentát.

Dopoledne britská policie zadržela v jižní části Manchesteru další tři podezřelé muže. Podle místního listu Manchester Evening News k zatýkání došlo v ulici Aston Avenue. Pátá osoba u sebe měla podezřelý balík. Šestou zadrženou je žena.

V ulicích Manchesteru už byli rozmístěni příslušníci speciálních sil, kteří jsou připraveni se v případě potřeby zapojit do pronásledování kompliců útočníka. Britská policie s okamžitou platností zvyšila i počet policistů v ulicích Londýna. Vojáci jim budou pomáhat například s ostrahou Buckinghamského paláce, sídla premiérů v Downing Street, velvyslanectví či sídla parlamentu.

„Existuje možnost, kterou nelze ignorovat, že je s tímto útokem spojená širší skupina osob,“ prohlásila už v úterý večer premiérka Theresa Mayová. Bezpečnost zesílí mimo jiné na velkých veřejných akcích a místech, která bývají terči teroristů, jako jsou železniční nádraží či letiště, dodala. Vojáci mají nahradit policisty například při ochraně sportovních akcí či koncertů.

Atentátník nedávno navštívil Libyi i Sýrii a měl vazby na IS

Pravděpodobným útočníkem je Brit narozený libyjským rodičům Salman Abedi. Bezpečnostním složkám byl znám, uvedla ministryně vnitra Ruddová. Rozčílilo ji, že detaily z vyšetřování unikly prostřednictvím zahraničních partnerů britských tajných služeb do tisku.

Bezpečnostní analytik Bruno Bucherie a spolupracovník ČT Ivan Kytka (zdroj: ČT24)

Podle listu The Independent Abedi nedávno navštívil Libyi, kde fungují tábory, v nichž je možné absolvovat teroristický výcvik. „Před třemi týdny odjel do Libye a před pár dny se vrátil,“ prohlásil student školy, kterou navštěvoval i Abedi. Krátce před útokem prý přijel do Manchesteru vlakem z Londýna.

Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb s odkazem na informace tajných služeb uvedl, že před činem byl Abedi zřejmě i v Sýrii. „Nyní víme jen to, co nám řekli britští vyšetřovatelé: Jistý britský občan, libyjského původu, který se náhle zradikalizoval po cestě do Libye a pak zřejmě do Sýrie, se rozhodl spáchat tento atentát,“ řekl Collomb stanici BFMTV. „V každém případě měl vazby na Islámský stát, které jsou prokázané,“ řekl.

Nejvyšší stupeň platí v Británii už potřetí za 11 let

Británie zažívá nejvyšší stupeň pohotovosti už potřetí za 11 let, kdy škála teroristického ohrožení existuje. Poprvé to bylo v roce 2006, kdy byl zmařen útok v letadle pomocí tekutých chemikálií. Podruhé to bylo v roce 2007, kdy přišel pokus o atentát v londýnském nočním klubu a kdy došlo k útoku na letišti v Glasgow.

Pondělní útok je nejhorší v Británii od července 2005, kdy čtyři islamisté zabili v metru a v autobusu 52 lidí, uvedla agentura Reuters.

  • O vysoké ostražitosti britských bezpečnostních složek svědčí i podvečerní krátké uzavření londýnského Westminsterského mostu kvůli údajně opuštěnému vozidlu. Později úřady oznámily, že šlo o falešný poplach a most byl opět otevřen. Jedná se o ten samý most, kde 22. března útočník najel do davu lidí a následně se přesunul k nedalekému parlamentu, kde ubodal policistu.

Bezpečnostní opatření zvyšují i v USA. Radnice v Chicagu nově souhlasila s rozmístěním kamer u baseballového stadionu, o které klub rok bojoval a které sám zaplatí. Víc policistů je na Times Square nebo právě před sportovními a koncertními arénami - třeba v LA před vystoupením Chrise Browna.

Francie pak po zasedání bezpečnostní rady ohlásila, že chce znovu prodloužit stav nouze - až do 1. listopadu. V zemi platí od podzimu 2015.

  • Po koncertu americké popové zpěvačky Ariany Grande explodovala v pondělí v půl jedenácté večer v Manchester Aréně po domácku vyrobená výbušnina.
  • O život přišlo dvaadvacet převážně mladých lidí, mezi oběťmi je i osmileté děvče. Dalších desítky lidí výbuch zranil. Na místě zasahovalo šedesát sanitek a přes čtyři sta policistů.
  • Za útokem stál dvaadvacetiletý Brit libyjského původu Salman Abedi, jehož rodina do Spojeného království uprchla před režimem Muammara Kaddáfího.
  • Abedi podle zjištění britské policie nejednal sám, ale ve skupině lidí. V sérii zatýkání na území Velké Británie i Libye bezpečnostní složky zadržely jeho bratry a otce. 
  • Francouzské ministerstvo vnitra má za prokazatelné, že byl útočník v kontaktu se samozvaným Islámským státem.
  • Britská premiérka Theresa Mayová událost označila za jeden z nejhorších útoků ve Spojeném království a vůbec nejhorší na severu Anglie. Královna Alžběta II. útok označila za barbarský čin a vyjádřila soustrast rodinám obětí.