Cholera se rychle šíří Jemenem, WHO hlásí tři stovky obětí

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před rychlým šířením cholery v Jemenu. Tato vysoce nakažlivá nemoc si v zemi vyžádala už 315 mrtvých a u 29 300 lidí je podezření na nákazu. Ještě v pátek bylo o sedmdesát méně mrtvých a o šest tisíc méně podezření na onemocnění.

Cholera ohrožuje na životě hlavně děti, starší lidi a jinak nemocné osoby. WHO varovala, že bez okamžitých nouzových opatření by mohlo během následujícího půl roku onemocnět čtvrt milionu lidí.

Jemen má asi 26 milionů obyvatel. Kolem 17 milionů jich trpí nedostatkem jídla a nejméně tři miliony dětí jsou podvyživené. Riziko úmrtí na choleru se přitom u podvyživených dětí devítinásobně zvyšuje, uvedl nedávno Dětský fond OSN (UNICEF).

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu.

Jemenské zdravotnictví oslabila více než dva roky trvající válka, kvůli níž musely miliony lidí opustit své domovy. Zemi sužuje konflikt mezi menšinovými šíity, podporovanými Íránem, a vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího, podporovanou arabskou koalicí v čele se Saúdskou Arábií a Západem. Vyžádal si už více než 10 000 lidských životů, převážně kvůli téměř každodenním náletům.