Kim je s otestovanou raketou spokojen, schválil její nasazení

Severní Korea potvrdila úspěšné odpálení balistické střely středního doletu. Testu přihlížel i vůdce Kim Čong-un a systém je připraven k vojenskému využití, informovala severokorejská oficiální agentura KCNA. Na žádost Spojených států, Jižní Koreje a Japonska, které nový odpal severokorejské rakety ostře odsoudily, se v úterý sejde Rada bezpečnosti OSN. Ta označila počínání Pchjongjangu za provokaci. Test kritizovala i Čína, zároveň ale vyzvala všechny ke zdrženlivosti.

Podle KCNA je otestovaná zbraň napříště připravena pro využití ve vojenských operacích. Kim Čong-un „schvaluje nasazení tohoto zbraňového systému“.

Kim Čong-un sleduje test rakety Pukguksong-2
Zdroj: Reuters/KCNA

Podle agentury AFP šlo o pozemní verzi rakety Pukguksong-2 odpalované jinak z ponorek a poháněné pevným palivem. „Taktické a technické údaje jsou v souladu s požadavky strany a tento typ rakety se má rychle začít vyrábět ve velkém s cílem vyzbrojit strategické síly severokorejské lidové armády,“ citovala KCNA severokorejského vůdce.

Severní Korea v neděli z oblasti severně od Pchjongjangu odpálila balistickou raketu, která uletěla asi 500 kilometrů a dopadla do moře východně od Korejského poloostrova.

KLDR potvrdila úspěšný test balistické střely (zdroj: ČT24)

Abe chce o KLDR jednat na summitu G7

Japonsko vyjádřilo ostrý protest proti dalšímu raketovému testu, který je podle něho jasným a nepřijatelným porušením rezoluce OSN. Znepokojení dal najevo mimo jiné i Washington. Japonský premiér Šinzó Abe chce, aby se severokorejské raketové testy dostaly také na program jednání summitu zemí G7, který bude tento měsíc v Itálii.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí zopakovala, že Peking nesouhlasí s raketovými aktivitami KLDR, které jsou v rozporu s rezolucemi OSN. Zároveň ale naléhala, aby všechny zúčastněné strany zachovaly klid a zdrženlivost, což je výzva, kterou Čína v podobných situacích vyjadřuje opakovaně. Peking je prakticky jediným diplomatickým spojencem Pchjongjangu, v poslední době ale roste jeho nevole nad chováním KLDR, kvůli kterému na Čínu tlačí USA.

Předchozí test balistické rakety Severní Korea podnikla minulou neděli. Také ten označila za úspěšný s tím, že cílem bylo ověřit schopnost střely nést velkou jadernou hlavici. Šlo o raketu Hwasong-12, která letěla zhruba 700 kilometrů.

Nedělní test byl 11. severokorejskou zkouškou rakety od začátku roku. Loni byly takových testů desítky a dvakrát šlo o jadernou zkoušku. 

Vydáno pod