Macron chce bezpečnější Francii. V Elysejském paláci má být i generální protiteroristický štáb

Události ČT: Macron chce s novou vládou začít co nejdřív posilovat bezpečnost ve Francii (zdroj: ČT24)

Nový francouzský prezident Emmanuel Macron chce s novou vládou co nejdřív začít posilovat bezpečnost ve Francii. Vedle posílení policejních složek by měl nově vzniknout i jakýsi generální protiteroristický štáb přímo v Elysejském paláci. Za mimořádně důležitou první frontu v potírání teroru pak považuje vojenskou operaci v Mali.

Do role vrchního velitele armády se Emmanuel Macron postavil od prvních okamžiků ve funkci. Champs-Élysées projel nový francouzský prezident ve vojenském džípu a poté, co položil věnec k hrobu neznámého vojína, zamířil do nemocnice navštívit tři zraněné vojáky. Dva z nich zranění utrpěli v Mali.

Za jejich kolegy, kteří v Africe stále bojují v rámci největší francouzské zahraniční vojenské operace, vyrazil Macron ani ne týden poté. Návštěva Mali přitom byla jeho první zahraniční cestou mimo Evropu. Macron zavítal na základnu Gao na severu země, kde působí asi 1600 členů francouzských ozbrojených sil.

„Francie vám bude stát po boku s naprostým odhodláním, aby zajistila bezpečnost nejenom v Mali, ale v celém Sahelu,“ řekl na místě Macron.

Posílit policii, rychleji získávat informace o možném nebezpečí

Absolventy francouzských vojenských akademií ale zdaleka nečekají jen zahraniční mise. Nová doba na ně klade nové povinnosti. Hlavní je za stavu nouze dohled nad bezpečností Francouzů doma. Tisíce vojáků stále hlídkují v ulicích a občas se sami stávají terčem pokusů o útok. Terorismem tvrdě zasažená země očekává od nového prezidenta i jeho vlády, že dalším atentátům zabrání.

Francouzští vojáci v Paříži
Zdroj: ČTK/AP/Michel Euler

„Jsem si při svém příchodu vědom toho, že mou první povinností bude udělat všechno pro to, abych ochránil naše spoluobčany,“ prohlásil ministr vnitra nové vlády Gérard Collomb.

Macron má v plánu posílit policii. V terénu po celé Francii by měla rychleji získávat informace o hrozícím nebezpečí nebo o radikalizaci mladých lidí. Nově má vzniknout i jakýsi generální protiteroristický štáb přímo v Elysejském paláci, kde se budou sbíhat a vyhodnocovat všechny informace.