Za útoky na koptské kostely v Egyptě stane před soudem 48 lidí

Egyptská vojenská justice bude soudit 48 lidí, kteří jsou podezřelí z účasti na útocích na koptské kostely, jež se v zemi odehrály v prosinci a v dubnu. Podle agentury Reuters o tom informovala egyptská prokuratura. Někteří z obviněných podle ní vedli místní buňky teroristické organizace Islámský stát (IS).

Koptské kostely se staly terči sebevražedných atentátníků opakovaně. V prosinci zabíjeli teroristé v Káhiře, na dubnovou velikonoční neděli v Alexandrii a v Tantě. Šlo o nejkrvavější útoky za několik posledních let, při nichž celkem zemřelo přes 70 lidí. Podle prokuratury za atentáty stály místní buňky Islámského státu. Egyptská justice při procesech s extremistickými islamisty nezřídka sahá k přísným trestům včetně doživotí.

Pronásledování Koptů

Koptové v Egyptě žijí od doby, kdy mu vládl Řím a patří tak k nejstarším křesťanským komunitám na Blízkém východě. Tvoří asi desetinu z více než 90 milionů obyvatel Egypta. Stěžují si však na pronásledování ze strany většinových muslimů a na nedostatečnou ochranu od státu.

Islámští extremisté, kteří chtějí svrhnout vládu prezidenta Abdal Fattáha Sísího, viní Kopty z podílu na sesazení jeho předchůdce z dnes zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013. Loni v prosinci přišlo při útoku islamistů na koptský klášter v Káhiře o život 28 osob. Po posledních útocích na kostely v Tantě a Alexandrii, které si vyžádaly přes 40 mrtvých, byl v zemi vyhlášen výjimečný stav.