V Afghánistánu udeřili ozbrojenci Talibanu. Při útoku na barikády se střetli s policií

Bojovníci militantního hnutí Taliban zahájili jarní ofenzivu. Zabili dvacet policistů v provincii Zábul na jihovýchodě Afghánistánu, když na několika místech koordinovaně zaútočili na zátarasy. Během dalšího incidentu, který se stal v hlavním městě Kábulu, přišla o život Němka a její ochránce. Jedna občanka Finska byla podle mluvčího afghánského ministerstva vnitra unesena.

V provincii Zábul podnikli ozbrojenci šest koordinovaných útoků na policejní zátarasy. Deset ochránců pořádku bylo zraněno, dvacet zemřelo. Podle představitele místních úřadů o život přišly nebo utrpěly zranění také desítky bojovníků Talibanu. Jde o součást tradiční jarní ofenzivy, uvedl Taliban na svých internetových stránkách.

Příslušníci afghánských bezpečnostních složek se stávají terčem mnoha útoků ozbrojenců z Talibanu, kteří si podle AFP berou za cíl častěji policisty než vojáky. Ministerstvo vnitra je totiž považováno za jeden z nejvíce zkorumpovaných úřadů v neklidné zemi.

Útok na ubytovnu

Při útoku neznámých ozbrojenců na ubytovnu švédské humanitární organizace v Kábulu zemřela německá občanka a její afghánský ochránce. „Nevíme, zda tento incident měl kriminální nebo teroristické pozadí,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra.

Pachatelé z místa činu uprchli, podařilo se jim však unést ženu, která byla dle agenturních zdrojů finské národnosti. Mluvčí vnitra oznámil, že se podařilo zabránit únosu dalšího cizince, který na ubytovně pobýval. Jeho národnost nespecifikoval.