Filipínské úřady chtějí vystěhovat nejchudší obyvatele ze slumů, překážejí rozvoji

Filipíny stěhují nejchudší obyvatele ze slumů (zdroj: ČT24)

Filipínská vláda v rámci boje proti chudobě vystěhovává obyvatele městských slumů. Pod hranicí chudoby, tedy za méně než dolar na den, žije čtvrtina Filipínců - kolem 25 milionů lidí. Nejchudším obyvatelům Manily pomáhá i česká nezisková organizace Člověk v tísni.

Ti nejchudší z nejchudších míří třeba do osady Montalban na okraji Manily. „Není tu pro ně bezpečno. Je to záplavová oblast, žádné živobytí, žádné služby jako lékařská péče nebo dodávky vody,“ říká terénní pracovník z Citizens' Disaster Response Center Raymond Visconde.

Daleko od města nejsou příležitosti k práci ani služby. Dojíždění trvá hodiny a spolkne většinu příjmů. Zato kvete obchod s drogami, prostituce a kriminalita. Podobných osad je přitom kolem Manily bezpočet. Úřady do nich vystěhovávají chudé lidi z míst, která buď nejsou bezpečná, nebo s nimi mají jiné záměry.

Filipínská metropole se prudce rozvíjí. Ostrůvky bohatství ostře kontrastují s extrémní chudobou. Slumy, v nichž žijí miliony, překážejí.

Vystěhovávání z chudinských čtvrtí na Filipínách
Zdroj: ČT24

Ve jménu rozvoje tak musí chudí vyklidit prostor. V náhradních domovech ale narážejí na nové překážky. „Tato oblast je velmi náchylná k přírodním katastrofám, jako jsou tajfuny a zemětřesení. Člověk v tísni zvyšuje informovanost obyvatel a pomáhá je připravit na hrozící nebezpečí,“ konstatovala programová manažerka Love Dorerová.

Na patnácti metrech čtverečních žijí tři generace devítičlenné rodiny. K jídlu rýže a instantní nudle, maso v den výplaty. „Necítíme se tu bezpečně, rodina ani já osobně. Kvůli drogám, loupežím a kalamitám,“ podotkla jedna z obyvatelek Eden Estuitaová.