Maduro vynadal Trumpovi v přímém přenosu, Brazílie řeší nápor uprchlíků

Maduro chce po Trumpovi, aby se přestal vměšovat do vnitřních věcí Venezuely (zdroj: ČT24)

Venezuelský prezident Nikolas Maduro vyzval amerického prezidenta, aby se nevměšoval do záležitostí v jeho zemi. „Ve Venezuele je úctyhodná vláda. Dej, Donalde Trumpe, svoje prasečí pracky pryč!,“ vzkázal Maduro do Washingtonu. Spojené státy ve čtvrtek uvalily sankce na osm představitelů venezuelského nejvyššího soudu, které viní ze zneužívání moci a narušování demokracie.

Cílem sankcí je vyvinout tlak na vládu kvůli obavám z nepřiměřených zákroků proti odpůrcům Madura a jeho snaze upevnit svou moc v zemi. Nejvyšší soud je dlouhodobě nakloněný Madurovi a blokuje rozhodnutí parlamentu, kde má většinu opozice.

„Donald Trump napadne Mexiko, ale v Mexiku není vláda, která by obhajovala své občany. Donald Trump ponížil kolumbijského prezidenta Santose, ale v Kolumbiji není vláda, která by bránila důstojnost této země. Ve Venezuele je ale úctyhodná vláda a my si za ní stojíme. Dej, Donalde Trumpe, svoje prasečí pracky pryč!,“ reagoval na sankce venezuelský prezident.

Výroky zazněly v živém vysílání venezuelské státní televize. Maduro Trumpa vyzval, aby se věnoval své zemi, jejíž vláda se podle něj rozpadá. Situace ve Venezuele je přitom velmi napjatá. V zemi trvají už skoro dva měsíce protivládní protesty. O život při nich přišlo téměř 50 lidí, další stovky se zranily.

Nepokoje zhoršují už tak zoufalou hospodářskou krizi. Protestující požadují odstoupení prezidenta Madura a vyhlášení voleb. „Chceme příležitost, chceme budoucnost, chceme žít v zemi, kde nezáleží, jestli jste Chávista nebo opozice. Chceme konec takových úmrtí, konec represí,“ prohlásila jedna z demonstrantek.

Velká část Venezuelanů viní socialistickou vládu z hluboké ekonomické krize. Obyvatelé mají nedostatek potravin a léků. „Přišli a vzali mi všechno, a to co nevzali, to zničili. Rozbili výlohy, ledničky i další přístroje,“ říká portugalský přistěhovalec, který přišel během jediné noci o podnik, který budoval celý život.

Na demonstrace reaguje armáda a policejní těžkooděnci tvrdými zásahy. Členové venezuelské národní gardy používají i slzný plyn. Spojené státy chtějí situaci ve Venezuele řešit na Radě bezpečnosti OSN, to ale vedení jihoamerické země odmítá.

Brazílie připravuje krizový plán

Brazílie už kvůli obavám z rostoucího počtu venezuelských uprchlíků vytváří krizový plán pro případ masového přísunu Venezuelanů. „Evidentně máme obavy a největší starost nám činí humanitární situace,“ řekl brazilský ministr obrany Raul Jungmann s tím, že vláda musí mít plán pro případ, že se situace zhorší.

Do Brazílie podle něj denně proudí ze sousední Venezuely na 6000 lidí. Většina z nich chce koupit jídlo a léky a následně se vrací do vlasti, jiní však zůstávají a hledají si práci.

Úřady brazilského pohraničního státu Roraima uvedly, že od začátku venezuelské politické a ekonomické krize přišlo do Brazílie 30 tisíc venezuelských uprchlíků. Podle místní policie je ve městě Boa Vista, metropoli státu Roraima, přes 15 tisíc uprchlíků.

Senátor státu Telmário Mota řekl Reuters, že venezuelští uprchlíci, kteří si ve městě hledají práci, se mnohdy stávají terčem zneužívání a ženy jsou nuceny k prostituci.