Desítky čečenských homosexuálů se skrývají. Pomocnou ruku jim chce podat pět zemí

Desítky homosexuálů, kteří uprchli z Čečenska před pronásledováním, doufají, že dostanou azyl v jiných státech. Pomoc jim zatím nabídlo pět zemí včetně Litvy. Vízum už dostalo devět osob.

„Je velmi důležité jednat, protože trpí,“ řekl litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius. Jeho země poslala vzkaz Rusku, že se postará o ruské občany, u nichž došlo k porušení jejich práv. „O problému jsme mluvili na půdě EU i v rámci parlamentní struktury Rady Evropy. Mluvili jsme o možnostech pomoci a v případě potřeby o poskytnutí azylu,“ řekl Linkevičius.

Zpráva o brutálním zásahu proti homosexuálům v autonomní republice na jihu Ruské federace se poprvé objevily na počátku dubna prostřednictvím opozičního listu Novaja gazeta.

Podle zprávy bylo poblíž města Argun asi dvacet kilometrů od Grozného zadržováno a mučeno nejméně 100 lidí kvůli jejich údajné homosexualitě. Tři z nich zemřeli. Vláda většinově muslimské republiky to popřela s tím, že homosexuálové v Čečensku vůbec neexistují.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Svět ale zpráva šokovala. Po vyšetřování volají aktivisté z organizace Amnesty International, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě i vysoký komisař OSN pro lidská práva. Tři francouzské skupiny hájící práva homosexuálů podaly na Čečensko stížnost u Mezinárodního trestního soudu kvůli genocidě vůči homosexuálům. Organizace požadují skoncovat s pronásledováním sexuálních menšin v Rusku.

Ruská síť obhájců práv sexuálních menšin už pomohla s útěkem 43 Čečencům. Desítky lidí se v Rusku skrývají a čekají, které státy je případně přijmou. „Opravdu nemůžeme ztrácet čas. Nemohou zůstat příliš dlouho v Rusku, víme, že pro ně není bezpečné zde zůstat,“ upozornil mluvčí skupiny.

Německá kancléřka Angela Merkelová tuto otázku vznesla během nedávné návštěvy Ruska, ale podle BBC není jasné, zda je Německo jednou ze zemí, která by homosexuálům mohla pomoci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Čečensko se stalo po dvou brutálních separatistických konfliktech v 90. letech a na počátku nového tisíciletí extrémně konzervativní zemí, a to už za Kadyrovova otce. Ramzan slibuje věrnost Putinovi a Kreml na oplátku zavírá oči před porušováním lidských práv. Kritici tvrdí, že Kadyrovovy oddíly už dlouho fungují mimo zákon.

Za propagandu mezi mládeží trestá i Rusko

Samotné Rusko zavedlo v roce 2013 kontroverzní zákon, který zakázal propagandu netradičních sexuálních vztahů mezi nezletilci. Kritici označují legislativu za homofobní. Putin tehdy prohlásil, že nejde o útok na homosexualitu, jež je v zemi legální, ale v první řadě o ochranu mládeže.

Pokuty za porušení zákona přitom sahají od čtyř tisícovek až po milion rublů (zhruba od 2400 do 600 tisíc korun). Postižen může být podle sporného zákona i cizinec, a to pokutou sahající v přepočtu až k 60 000 korunám, dvěma týdny vězení a vyhoštěním.

V Rusku přestala být homosexualita zločinem v roce 1993 a vyškrtnutí ze seznamu psychických nemocí se dočkala až v roce 1999. Hluboké předsudky však stále zůstávají.