Ženy pro ženy. Afghánci spouští revoluční televizní kanál

Horizont ČT24: V Afghánistánu se rozbíhá první ženský televizní kanál (zdroj: ČT24)

V Afghánistánu začíná o víkendu vysílat nový televizní kanál Zan TV učený pro ženy a zároveň vytvářený ženami. Jde o odvážný krok – mediální svět totiž ovládají muži. Tradiční média s minimální přítomností žen se stávají terči extremistů.

Zan TV má být od šesti ráno do půlnoci směsí zábavy, naučných pořadů, ale i politiky a zpráv. Konkurovat bude čtyřiceti kanálům.

Zakladatel projektu počítá s početným ženským publikem ve městech. Vytvořit ryze ženský kanál ho napadlo, když se na jedno místo moderátora ranního bloku v jiné televizi v konzervativní části země přihlásilo hned osmdesát žen.

„Musíte zkrátka ženám vytvořit příležitost, aby přišly a mohly pracovat a prosadit se,“ říká podnikatel a ředitel Zan TV Hamíd Samar. „Tento televizní kanál vznikl proto, abychom mohly bojovat za práva žen, aby mohl každý slyšet a vidět, že ženy dokáží pracovat pro společnost,“ podotkla moderátorka Zan TV Šamela Rasúlíová.

Moderátorka hudebního pořadu
Zdroj: Reuters/Mohammad Ismail

Nový kanál začíná v Kábulu s malým rozpočtem a levným vybavením. Většina z týmu 54 žen ještě studuje. Technické obory je učí několik kameramanů a střihačů. Nedostatek zkušeností ženy vyvažují nadšením a velkou osobní odvahou.

„Už mnohokrát mi někdo vyhrožoval. I moji příbuzní jsou proti mé práci, strýcové a bratranci, říkají, že se pro dívku nehodí, aby pracovala v televizi. Ale já to ignoruji a jdu za svým cílem,“ konstatovala redaktorka Zan TV Chátira Ahmadíová. „Naši jsou rádi, že tu jsem, ale mnoho rodin nenechá děvčata pracovat venku, mimo domov,“ uvedla moderátorka hudebního pořadu Krišma Nazová.

Zan TV
Zdroj: Reuters/Mohammad Ismail

Úspěch kanálu je nejistý, ale už i vznik projektu představuje milník. Až do svržení Talibanu v roce 2001 nesměly dívky do školy a ženy ven mohly jen v burkách. Osobní svobody přibývá, ale nezmění se to za den.