Nizozemský král létá u KLM inkognito jako kopilot

Celých jednadvacet let létal nizozemský král Willem-Alexander dvakrát měsíčně jako kopilot u společnosti KLM, aniž by o tom cestující měli tušení. Král se ke své zálibě nyní sám přiznal v rozhovoru pro deník De Telegraaf.

Willem-Alexander začal s létáním na komerčních linkách už jako korunní princ a od jeho vášně jej neodvedly ani královské povinnosti poté, co v roce 2013 usedl na trůn po abdikaci své matky. „Létání je prostě fantastické,“ vyznal se král listu.

Panovník přiznal, že když z kokpitu vítá cestující na palubě, nikdy se nepředstaví jménem. „Výhoda je, že můžu pasažéry přivítat jménem kapitána a celé posádky. Pak už ani nemusím říkat své jméno.“ Přesto jej už pár lidí po hlase poznalo. Zato uniforma pilota společnosti KLM mu až dosud zajišťovala stoprocentní anonymitu.

Willem-Alexander jako pilot KLM
Zdroj: De Telegraaf

Nyní Willema-Alexandera čeká měsíční studium, aby zvládl rekvalifikaci na Boeing 737. Až dosud létal pouze na menším stroji Fokker 70, který ale hodlají aerolinky nahradit právě boeingem.

„Bylo by skvělé létat do vzdálenějších destinací a s více pasažéry. Právě proto podstupuji výcvik na 737,“ vysvětlil král. Dosavadní lety mu umožnily navštívit jen letiště na evropském kontinentu.

Jako hlavní důvod svých leteckých kratochvílí uvedl to, že při létání musí hodit všechny své „pozemské“ starosti za hlavu. „Máte letadlo, cestující a posádku a jste za ně zodpovědní. Nemůžete si s sebou brát své problémy. Musíte kompletně vypnout a věnovat se pouze pilotování.“

Už dříve se Willem-Alexander nechal slyšet, že pokud by se nenarodil do královské rodiny, jeho snem by bylo létat s velkými letadly, jako je Boeing 747.

Willem-Alexander v kokpitu letadla KLM
Zdroj: De Telegraaf

Koncem dubna oslavil nizozemský panovník padesátiny a už při této příležitosti poskytl televizi nezvykle otevřený rozhovor, ve kterém prý chtěl ukázat, „kdo je ten muž, kterému je padesát, ale cítí se na třicet“.

Hovořil například o bolesti, kterou mu přinesla smrt jeho bratra prince Frisa. Ten v roce 2012 podlehl zraněním, která utrpěl při pádu laviny během lyžování v rakouských Alpách. Král promluvil i o výchově svých tří dcer.

Jeho poddaní se tak dozvěděli, že princezny Amalia, Alexia a Ariane dostaly první mobilní telefon v deseti letech, šlo ale vždy o použité přístroje jejich rodičů, kteří také rozhodují, kdy je děti vypnou. To by mělo být vždy večer a o prázdninách. „Tedy alespoň teoreticky to tak je,“ uvedl král. „Prakticky to ovšem někdy vypadá trochu jinak,“ dodal.