Španělský přehmat: Chávez není žádný Chávez

Madrid – Pořádný průšvih má na krku španělský deník El País. Na titulní straně otiskl údajnou fotografii hospitalizovaného venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Když ráno vedení deníku zjistilo, že jde o jiného muže, začalo vydání stahovat z pultů. „Kvůli této události nemusí být dnes tištěné vydání dostupné v některých trafikách. El País se omlouvá svým čtenářům za vzniklé škody,“ napsalo vedení deníku na webových stránkách. Novinářské pochybení přišlo paradoxně v den zasvěcený světci Františku Saleskému, který je považován za patrona novinářů.

Venezuelský ministr informací Ernesto Villegas označil na Twitteru publikaci fotografie za směšnou a uvedl, že obrázek pochází ze čtyři roky starého videozáznamu úplně jiného pacienta. Noviny koupily snímek od nepříliš známé agentury Gtres Online. Vedení deníku však ráno zjistilo, že jde o podvrh, a nařídilo stáhnout číslo s fotografií na titulu z oběhu. Akce přišla El País draho nejen kvůli blamáži a výdajům na dotisk vydání bez fotografie. Ředitel konkurenčního listu El Mundo Pedro J. Ramírez totiž vzápětí na svém twitterovém účtu napsal, že jeho deníku nabízela agentura fotografii také. Chtěla za ni prý 30 000 eur (přes tři čtvrtě milionu korun). Po poradě vedení však list nabídku odmítl. 

Představitelé Chávezovy vlády čelí ve Venezuele kritice za to, že nedostatečně informují, jak je na tom 58letý prezident po své prosincové operaci rakoviny. Média se proto předhánějí v novinkách z Havany, kde je zřejmě nejdiskutovanější pacient světa od 11. prosince v nemocnici. Fotografie, která se dnes objevila ve španělském deníku, měla být prvním zveřejněným obrázkem Cháveze od onoho data. Muž na nemocničním lůžku napojený na přístroje vykazoval jistou podobnost s venezuelským vůdcem.

Video z YouTube z roku 2008 zobrazuje muže, jehož snímek otiskl španělský El País omylem jako fotografii Huga Cháveze:

Venezuelské úřady údajně odhalily plán útoku na viceprezidenta

Venezuelské úřady odhalily plán, podle nějž neznámé skupiny chtěly zaútočit na viceprezidenta země Nicoláse Madura a předsedu parlamentu Cabella Diosdadu. Maduro to uvedl v projevu ke stoupencům vlády v Caracasu. Řekl zároveň, že spolu s ministrem pro ropu brzy navštíví prezidenta Huga Cháveze, který se léčí po operaci rakoviny na Kubě. „Několik týdnů jsme sledovali skupiny, které pronikly do země s cílem usilovat o život (šéfa Národního shromáždění) Cabella Diosdada a můj vlastní,“ řekl podle agentury Reuters Maduro k davu příznivců. Podrobnosti k údajnému plánu pokusu o atentát ale nesdělil.

Vydáno pod