Řekové stávkují kvůli úsporám. V Aténách protestují tisíce lidí

V Řecku se koná celostátní stávka, kterou svolaly hlavní odborové svazy v den, kdy má tamní vláda a parlament prosadit nová úsporná opatření. Těmi je podmíněno přidělení dalších finančních prostředků od mezinárodních věřitelů na záchranu ekonomiky země. Stávka se dotkla dopravy, služeb, státních úřadů i zdravotnictví. Policie v Aténách proti demonstrantům použila slzný plyn, v ulicích řecké metropole jsou tisícovky lidí, informovala agentura Reuters.

Podle agentury AP se v zemi zastavila autobusová i železniční doprava, trajekty zůstaly v přístavech, veřejná doprava nefunguje vůbec. Řízení letového provozu drží čtyřhodinovou stávku, jež vedla k přesměrování 150 letů. Zaměstnanci námořní dopravy pořádají čtyřdenní stávku již od úterý, doprava mezi řeckou pevninou a ostrovy bude stát až do pátečního večera.

Stávky se účastní také státní úředníci a lékaři. Ve veřejných nemocnicích zůstal jen nezbytný personál. Do protestní akce se zapojili i soudci, celníci a představitelé místní samosprávy.

Policie použila slzný plyn, demonstranti házeli kameny a světlice

V centru Atén vypukly během dne násilnosti a policie proti mladým demonstrantům nasadila slzný plyn. Před budovou parlamentu házelo několik desítek účastníků shromáždění na příslušníky pořádkových sil kameny a světlice. Policie také zablokovala vstup do nedaleké budovy ministerstva financí.

Řecko procházející hlubokou finanční krizí je na půjčkách od svých věřitelů - zejména evropských zemí používajících euro a Mezinárodního měnového fondu - závislé již od prvního záchranného programu z roku 2010. Výměnou za finanční prostředky byly řecké vlády nuceny v několika vlnách uplatnit reformy, které zahrnovaly prudké zvyšování daní a snižování platů i důchodů.

Finance státu se v tomto režimu záchranných opatření a přísného dohledu zlepšily, ale úsporná opatření vedla k zvýšení chudoby obyvatelstva a míry nezaměstnanosti, která je nyní okolo 23 procent.