Albrightová oslavila na české ambasádě ve Washingtonu 80. narozeniny s velvyslanci

Albrightová slavila na české ambasádě ve Washingtonu (zdroj: ČT24)

Na české ambasádě ve Washingtonu v úterý večer oslavila 80. narozeniny bývalá americká ministryně zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightová. Jak podotkl zpravodaj ČT Martin Řezníček, přestože často bývá slyšet jako kritička prezidenta Donalda Trumpa, tentokrát politika zůstala až na výjimky přede dveřmi. Popřál jí jak český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček, tak bývalí američtí velvyslanci.

„Přeji své rodné zemi tu nejlepší budoucnost s pomocí USA, protože věřím, že jsme nepostradatelnou zemí a že si to zase brzy uvědomíme,“ uvedla Albrightová, která před dvaceti lety stanula v čele americké diplomacie jako vůbec první žena v historii.

„Největší radostí jsou teď moje tři dcery. Ale pravda je, že to, co mi udělalo opravdu radost, bylo v lednu 90. roku, když jsem jela do Prahy a poprvé jsem se setkala s Václavem Havlem,“ řekla Albrightová.

Havel se oslavou prolínal vícekrát. Albrightová dostala darem brož z českého granátu jako jeho smybol. Klavírista Tomáš Kačo zahrál My Funny Valentine, tedy stejnou melodii, která zazněla i v pražské Redutě, kde se Albrightová v roce 1994 sešla právě s Havlem a Clintonem.

Brož z českého granátu ve tvaru oblíbeného symbolu Václava Havla
Zdroj: ČT24

Jak podotkl zpravodaj ČT, byla to nejen oslava 80. narozenin Madeleine Albrightové, ale i 27 let česko-amerických vztahů, na nichž bývalá ministryně zahraničí zanechala výrazný otisk.

„Je s ní svázána spousta úspěchů české diplomacie, které bychom jinak možná dosáhli později, jiným způsobem, za jiných podmínek, za jiné ceny a podobně,“ uvedl velvyslanec v USA Hynek Kmoníček.

Albrightové přišli také popřát dva Američané s českými předky, kteří hájili zájmy Washingtonu v Praze v minulých letech. „Záleží jí na česko-amerických vztazích, velmi dobře rozumí oběma zemím, je to jeden z nejmoudřejších a nejhodnějších lidí, které můžete potkat,“ uvedl bývalý velvyslanec USA v ČR Andrew Schapiro.

Oslava narozenin Madeleine Albrightové na ambasádě ve Washingtonu
Zdroj: ČT24

„Na každém kroku – během mé nominace i potvrzení, během úspěchů i neúspěchů mé služby mi byla poradkyní a důvěrnicí. Říkala mi, když jsem něco udělal správně, nebo špatně,“ řekl bývalý velvyslanec USA v ČR Norman Eisen.