Belgie chce poslat do vězení princezny z Emirátů. Kvůli otrokářství

Belgický prokurátor žádá osmnáctiměsíční vězení pro osm princezen ze Spojených arabských emirátů. Bruselský soud je od tohoto týdne soudí kvůli krutému zacházení se svým služebnictvem během pobytu v hotelu Conrad. Rozsudek má být známý v červnu, princezny se procesu neúčastní.

Šajcha Hamda Nahjánová, sedm jejích dcer a jejich bývalý indický majordomus jsou obviněni z nelidského zacházení s personálem za jejich pobytu v Belgii. Členové vládnoucího rodu Nahjánů obývali v roce 2008 osm měsíců čtvrté patro nejluxusnějšího bruselského hotelu, který se v té době jmenoval Conrad. Přivezli si s sebou asi 20 služebných z nejrůznějších zemí a některé z nich podaly za kruté zacházení žalobu.

Při přijetí do práce musely odevzdat pasy, spaly v místnostech po osmi, přičemž pro některé nebyly k dispozici matrace. Některé mohly spát jenom u dveří do pokojů princezen, aby mohly přijít co nejrychleji. Sloužící rovněž tvrdí, že byly pod dozorem strážců, nesměly se vzdálit z hotelu, k jídlu měly zbytky po princeznách a jedna uvedla, že nedostala nic jíst ani pít po tři dny. Plnit příkazy musely být připraveny po 24 hodin denně.

Bruselská justice soudí princezny v nepřítomnosti a podle místních zdrojů jim kromě vězení hrozí i pokuta v řádu statisíců eur. Proces s obžalovanými, nazývanými „princezny z hotelu Conrad“, je v Belgii velmi sledován, neboť v něm jde podle tamních novin o „neuvěřitelný případ moderního otrokářství“.

Podle obhajoby je na vině firma, která služebnictvo zajistila

Oběti požadovaly až 7500 eur (199 000 Kč) jako odškodné za morální újmu a 50 eur za každý pracovní den. Jejich nároky tak lehce překračují milion eur, což je – jak poznamenává belgický list La Derniere Heure – pro vládnoucí rod Spojených arabských emirátů nicotná částka.

Obžaloba při pátečním stání požádala soud o potrestání viníků 18 měsíci vězení a o pokutu 1,9 milionu eur. Obhajoba naopak žádá zproštění viny, protože podle ní nese právní odpovědnost společnost Private Department, která sjednala zaměstnankyním pracovní smlouvy. Rozsudek má být vynesen 23. června.

Ochránci lidských práv z organizace Human Rights Watch, kteří proces sledují, upozornili, že je nepravděpodobné, že by SAE vydaly k výkonu trestu členy královské rodiny. Bude podle nich ale i tak významné, budou-li příslušnice jednoho z nejbohatších klanů světa veřejně spojeny s otrokářstvím. Bohaté rodiny ve státech z oblasti Perského zálivu jsou často obviňovány z krutého zacházení se služebnictvem.