Papež ve Fátimě svatořečil pasáčky, kteří zde spatřili Pannu Marii

Papež František slouží slavnostní mši v portugalské Fátimě, kde se před sto lety třem malým pasáčkům údajně zjevila Panna Marie. Dva z nich – Franciska a Jacintu Martovy – při této příležitosti hlava katolické církve svatořečila. Ceremonii přihlížely statisíce poutníků z celého světa.

Papež František je v Portugalsku poprvé; do země přiletěl už v pátek, setkal se s prezidentem Marcelem Rebelem de Sousa a poté vrtulníkem zamířil do poutního místa ve Fátimě, která leží sto třicet kilometrů severně od Lisabonu.

Před sochou Madony, u jejíchž nohou položil zlatou růži, přečetl papež dlouhou modlitbu a poprosil za harmonii mezi národy a ukončení válečných krveprolití. Mimo jiné řekl: „Strhneme všechny zdi a překročíme všechny hranice, jak půjdeme do každé periferie, abychom informovali o Boží spravedlnosti a míru.“

Století pro mariánský kult

Někdejší malá pastevecká ves v centrální části Portugalska se stala jedním z nejposvátnějších míst mariánského kultu kvůli události, k níž zde mělo dojít 13. května 1917. Podle katolické církve se zde třem chudým pasáčkům zjevila Panna Marie, která jim sdělila tři tajemství – věštby budoucích dějů. Zasvěcení se prý dostalo tehdy desetileté Lucii dos Santosové, její sedmileté sestřenici Jacintě a devítiletému bratranci Francisku Martovi.

Dvě mladší děti nedlouho po zjeveních podlehly pandemii španělské chřipky – Francisko v roce 1919 a Jacinta o necelý rok později. Letos papež František podepsal zvláštní dekret, kterým schválil svatořečení sourozenců Franciska a Jacinty a nyní vedl v proslulém poutním místě slavnostní mši, během které obě děti svatořečil.

Pasáčci měli uzdravit brazilského chlapce

Katolická církev posmrtně svatořečí lidi, jejichž život je považován za natolik ctnostný, že se po smrti ocitnou u boha a mohou jej prosit o zázraky. Francisko a Jacinta tak prý stojí za uzdravením brazilského chlapce Lucase, který v roce 2013 vypadl z okna a přivodil si život ohrožující zranění hlavy. Celá rodina se začala modlit k pasáčkům. Chlapec se po dvou dnech probral a začal se vyptávat na svou sestru, řekl jeho otec Joao Batista. Po několika dnech se úplně uzdravil a byl propuštěn z nemocnice domů.

U příležitosti kanonizace dvou portugalských pasáčků do Fátimy už v pátek dorazily statisíce věřících, kolem pětačtyřiceti tisíc poutníků přišlo pěšky. 

Mše ve Fátimě: Papež svatořečil pasáčky Franciska a Jacintu (zdroj: ČT24)