Největší zásah proti gangům v USA, skoro 1400 lidí skončilo v poutech

Americká imigrační a celní správa zatkla téměř 1400 lidí, které podezírá z členství ve zločineckých ganzích. Největší operace v historii úřadu trvala šest týdnů. Policisté zasahovali hlavně v Texasu, Georgii, New Yorku a New Jersey. V celách skončili pašeráci drog, zbraní i nelegálních migrantů, ale i lidé podezřelí z kuplířství nebo vražd. Většina má americké občanství.

Vedení razií připadlo imigrační a celní policii, cílem však nebyli jen přistěhovalci. Podle oznámené bilance bylo zadrženo 933 občanů USA a 445 cizinců. Přistěhovalecký úřad neupřesnil, kolik zadržených občanů cizích zemí pobývalo v USA legálně, uvedl ale, že 280 případů zadržení se týkalo výhradně imigrace.

Ke gangům či k jejich příznivcům se celkem hlásí 1095 zadržených. U osmi ze zadržených se podle přistěhovaleckého úřadu podařilo prokázat, že jsou členy gangu MS-13.

Tuto zločineckou skupinu, která je rozšířena v USA, Kanadě a také ve středoamerických zemích, považuje americký prezident Donald Trump za významnou bezpečnostní hrozbu. 

Zátahy policie prováděla především v Houstonu, New Yorku, Atlantě a Newarku. Podobnou operaci uskutečnila policie loni v březnu, tehdy bylo zadrženo přes 1100 lidí včetně 239 cizinců.

Vydáno pod