Úřadující šéf FBI: Comeyho odvolání vyšetřování Ruska neovlivní

Události: Konec šéfa FBI dál budí emoce (zdroj: ČT24)

Vyšetřování možných ruských zásahů do loňských prezidentských voleb ve Spojených státech odvolání dosavadního šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho nijak neovlivnilo. Podle agentury Reuters to před senátním výborem pro dohled nad tajnými službami prohlásil úřadující ředitel FBI Andrew McCabe, který senátorům přislíbil, že jakékoli snahy o ovlivnění vyšetřování ohlásí. McCabe také odmítl, že by Comey neměl důvěru uvnitř FBI.

„Rozhodně ano,“ odpověděl McCabe na dotaz, zda každý pokus o narušení vyšetřování možných vazeb mezi Ruskem a kampaní prezidenta Donalda Trumpa výboru oznámí. McCabe také řekl, že FBI má dostatek zdrojů pro vyšetřování tohoto případu a že Bílý dům o průběhu vyšetřování informovat nebude.

Trump v úterý Comeyho nečekaně odvolal a své rozhodnutí zdůvodnil ztrátou důvěry. Podle tehdejšího vyjádření Bílého domu prezident jednal na základě doporučení ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse a jeho zástupce Roda Rosensteina.

V televizi NBC News ale Trump ve čtvrtek uvedl, že o Comeyho budoucnosti měl jasno ještě před jednáním se Sessionsem a Rosensteinem. Bývalého ředitele FBI pak označil za člověka, kterému ve funkci šlo především o to, aby na sebe poutal pozornost. 

Překvapivé propuštění šéfa FBI i oficiální vysvětlení tohoto kroku vyvolalo na americké politické scéně pochybnosti. Americký deník New York Times uvedl, že prezident se rozhodl pro výměnu v čele FBI krátce poté, co Comey požádal o zvýšení rozpočtu na vyšetřování údajných zásahů Ruska do amerických voleb. McCabe před senátním výborem uvedl, že si Comeyho požadavku není vědom. 

McCabe: Comey měl důvěru FBI

K oficiálnímu zdůvodnění Comeyho odchodu McCabe senátorům řekl, že tvrzení o ztrátě důvěry řadových členů FBI v nyní již bývalého ředitele neodpovídá skutečnosti. Comey měl naopak širokou podporu, dodal. „Comey měl v FBI širokou podporu a pořád má. Jsme velká organizace, 36 500 lidí po celém světě, máme rozdílné názory na mnoho věcí, ale mohu s jistotou říct, že velká většina zaměstnanců FBI měla ke Comeymu pozitivní vztah,“ řekl.

Demokratičtí senátoři ve čtvrtek požádali ministerstvo spravedlnosti, aby jim postoupilo veškeré informace o případné Comeyho žádosti o peníze, poznamenala agentura Reuters. Demokraté chtějí vědět nejen o takové komunikaci mezi FBI a ministerstvem spravedlnosti, ale i mezi FBI a Bílým domem.

McCabe rovněž od senátorů dostal otázku, zda je pravdivé Trumpovo tvrzení, že ho Comey třikrát ujistil o tom, že ho FBI nevyšetřuje. Úřadující šéf FBI to ale odmítl potvrdit s tím, že nemůže komentovat žádný rozhovor mezi prezidentem a Comeym.

Trump to ale ve čtvrtek znovu zopakoval v rozhovoru pro NBC News. „Vím, že nejsem vyšetřován. Tedy já osobně. Nemluvím o kampani,“ řekl nyní Trump. Upřesnil, že se to od Comeyho dozvěděl při rozhovoru během společné večeře a během dvou telefonátů. O jeden z těchto dvou telefonních hovorů požádal podle prezidenta Comey a o druhý pak Trump sám.

Zpravodaj ČT Řezníček k údajné konverzaci Comeyho s Trumpem (zdroj: ČT24)

Oficiálně je známo, že FBI prověřuje možné vazby mezi Ruskem a Trumpovým volebním štábem, zda je ale vyšetřování zaměřeno i na samotného prezidenta, úřad nikdy nesdělil.

Republikánský předseda senátního výboru pro soudnictví Chuck Grassley proto vyzval FBI, aby veřejně sdělil, zda Trumpa vyšetřuje. Zároveň dodal, že Comey v rozhovoru s ním a také s demokratickými členy jeho senátního výboru nikdy neřekl nic, co by bylo v rozporu s nynějším Trumpovým tvrzením. 

Trump se setkal s Kisljakem a doufal, že se fotografie nedostane do médií

Náměstek ministra spravedlnosti Rod Rosenstein podle listu Washington Post pohrozil odstoupením, pokud bude jeho jméno spojováno s propuštěním Comeyho. Demokraté zase hrozí impeachementem. „Může to dospět k řízení o odvolání (prezidenta), i když jsme od té možnosti velice daleko,“ řekl demokratický senátor Richard Blumenthal.

Comey se o svém odvolání dozvěděl z televize. O pár hodin později si prezident ale našel čas na schůzku s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a velvyslancem Sergejem Kisljakem ‒ tedy diplomatem, který figuruje právě v případu kolem ruských vazeb na Trumpův tým.

Američané věřili, že Rusové fotografii s velvyslancem do médií nepustí, ale Rusové tak skrze svou ambasádu ve Washingtonu učinili víceméně ihned po schůzce. Okamžik zachytil ruský fotograf, protože američtí novináři u toho být nemohli. Setkání totiž mohl fotit jediný fotograf, a sice člověk z ruské státní agentury TASS, napsal list Washington Post. Bílý dům kvůli zveřejnění fotografie údajně zuří.

Trump ve čtvrtečním rozhovoru pro NBC News také prohlásil, že mezi ním či jeho volebním štábem a Ruskem nebylo žádné tajné nebo protizákonné ujednání. Ujistil rovněž, že Comeyho odvolání nebylo míněno jako výhrůžka na adresu FBI, aby přestal vyšetřovat možné ruské ovlivňování loňských amerických voleb.