Na tajemné bojovníky ve stínu si posvítí věda. Vzniká první centrum pro výzkum ninjů

Jsou symbolem japonských tradic – a přitom se o nich příliš neví. Příslušníci kdysi elitních špionážních skupin ve službách císařství, známí pod jménem ninjové, dosud posloužili spíše jako hrdinové románů či komiksů. Mnohé otazníky kolem těchto mistrů utajení a rychlé akce nyní mohou badatelé rozkrýt. Tamní univerzita otevírá první výzkumné centrum svého druhu – zaměřené právě na kulturu ninjů.

Nejde přitom o spontánní nápad, ale pečlivě rozmyšlenou součást kampaně pro rozvoj turismu. Tokio se chystá na olympijské hry v roce 2020 a tradice tichých bojovníků může k zájmu o Japonsko pomoci.

Výzkumné centrum vznikne na univerzitě Mie v centrálním Japonsku, tedy regionu, kde kultura středověkých mistrů japonského bojového umění vznikla. Středisko by mělo začít fungovat od července.

Má zprostředkovat kontakt mezi odborníky z různých oborů, kteří mohou na historii ninjů vrhnout nové světlo. „Budeme provádět výzkum starověkých dokumentů a spolupracovat s vědci, abychom dokázali aplikovat moudrost ninjů na moderní svět a jeho problémy,“ představil profesor historie na universitě Mie Juči Yamada.

Výcvik bojového umění ninjitsu v přírodě
Zdroj: Reuters

Jak může takový druh výzkumu fungovat? Yamada představil agentuře AFP příklad, jak je možné jej propojit se současností: o ninjích je známo, že předtím, než odešel splnit důležitý úkol, nechal ve svém domě pálit kadidlo.

„Předpokládáme, že kadidlo by mohlo zvyšovat koncentraci – proto se ninja mohl lépe vyhnout zraněním,“ vysvětlil profesor.

Zmíněné centrum se už za několik týdnů otevře ve městě Iga, vzdáleném 350 kilometrů jihozápadně od metropole. Město na úpatí horského masivu bylo kdysi domovem mnohých příslušníků špionážního klanu.

Středověké dokumenty přechovávané mezi ninji
Zdroj: ČTK/AP
Středověké dokumenty přechovávané mezi ninji
Zdroj: ČTK/AP

Středisko přitom plánuje vydávat svůj výzkum v japonštině i angličtině tak, aby byl přístupný pro zájemce i v zahraničí.

Podle Japonců zažívá kultura ninjů opětovný rozkvět a stále více fanoušků do Japonska láká. Loni proto prefektura Aiči začala najímat na plný úvazek komparsisty i ze zahraničí. Ti ozvláštňují turistům například prohlídku známého Nagoyského hradu.

Komparsisté převlečení do kostýmů středověkých bojovníků
Zdroj: ČTK/AP