V Rakousku odsoudili k doživotí uprchlíka. Chlubil se, že zabíjel vojáky v Sýrii

V Rakousku odsoudili k doživotnímu trestu palestinského žadatele o azyl za to, že v syrském Homsu zastřelil dvě desítky neozbrojených nebo zraněných vojáků. Muž, který byl zatčen v červnu na západě Rakouska, obvinění popírá. Jde o první případ, kdy se soud v zemi zabývá válečnými zločiny v Sýrii.

Podle listu Der Standard Palestinec vyrůstal v uprchlickém táboře v Homsu. Místním běžencům měl vyprávět, že zabil vládní vojáky, když proti nim bojoval s islamistickou povstaleckou skupinou Farúk, jež je napojená na Svobodnou syrskou armádu.

Jeho právníci ale tvrdí, že jeho verze událostí byla špatně pochopena a Palestinec se proti verdiktu vynesenému soudem v Innsbrucku odvolá.

Rakousko ho nemůže vydat Syřanům kvůli nekončící občanské válce. Zabíjení zraněných vojáků ale zakazuje Ženevská úmluva. Podle úřadů by mohl být stíhán na základě mezinárodních dohod i za terorismus.

Kdysi prosperující západosyrský Homs býval domovem více než 600 tisíc lidí. Byl také jedním z prvních měst, která se na jaře 2011 přidala k povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Vzbouřenci zde dlouho odolávali, armáda město obléhala celé tři roky. V květnu 2014 sice Asadovy síly zvítězily, v té době už ale z jednoho z klíčových center země zbyly kvůli dlouhodobému ostřelování už jen ruiny.

V Sýrii se zatím z velké části dodržuje klid zbraní, který platí od 6. května na základě dohody Ruska, Íránu a Turecka. Příměří se vztahuje hlavně na rebely kontrolované oblasti, konkrétně celou provincii Idlib a části Aleppa, Homsu, Latákíje a Hamá. Dokument ale nepodepsala syrská vláda ani opozice.