Zatím nejkrvavější venezuelské střety, demonstranti chtějí vrhat i výkaly

Další krvavé střety ve Venezuele (zdroj: ČT24)

Při středečních protestech ve Venezuele došlo zřejmě na největší střety za šest týdnů neklidu. Demonstranti, kteří odmítají ekonomický úpadek země a požadují vypsání nových voleb, čelili ozbrojeným jednotkám. Ty proti nim nasadily vodní děla a slzný plyn. Jeden člověk zemřel. Protestující zvažují, že by mohli na bezpečnostní síly házet i výkaly.

Zatím poslední vlna protestů vypukla po smrti motorkáře, který byl střelen do hlavy. Vinu za vzrůstající počet násilných úmrtí připisují demonstranti vládě. „Dusíme se, už nemůžeme dál,“ pronesl jeden z protestujících. Mrtvých je podle posledních zpráv nejméně 37, některá čísla mluví až o 39.

Místní demonstrují proti socialistickému prezidentu Madurovi – přímému nástupci exprezidenta Cháveze. Ten minulý týden podepsal dekret o svolání ústavodárného shromáždění, které by mohlo přepsat základní zákon země. „Represe jsou přehnané – napadají kohokoli – mladé, staré, všechny. Tohle musí přestat!“ konstatoval jeden z demonstrantů.

Horizont ČT24: Už na 40 mrtvých ve Venezuele (zdroj: ČT24)

Sám prezident naopak konflikt na hraně občanské války popisuje jako pokus o puč podporovaný Spojenými státy. Klíčovou roli by mohla sehrát armáda, která je zatím Madurovi věrná. „(Celkem) 85 členů armády a jejich rodinní příslušníci mě požádali, abych veřejně řekl a aby se veřejně vědělo, že existuje skupina, která chce bránit ústavu,“ uvedl ale opoziční lídr Henrique Capriles.

Házení koktejlů „Puputov“ se nelíbí ani části opozice

Protesty v zemi přitom mají různou podobu. Zatímco někteří v rámci odmítání vládní politiky pořádají hudební happeningy, jiní se chystají vrhat na ozbrojené složky sklenice s fekáliemi.

V narážce na improvizovanou zápalnou láhev pojmenovanou po někdejším sovětském ministru zahraničí Vjačeslavu Molotovovi se pro házení lidských i zvířecích exkrementů vžil název koktejl „Puputov“. Návody na jeho výrobu kolují po sociálních sítích.

Někteří přívrženci opozice ale plán kritizují jako zdraví nebezpečnou a politicky nevhodnou taktiku. Podle nich by mohla zvýšit už tak rostoucí počet infekčních onemocnění v zemi, kde stále více chybějí léky a čisticí prostředky. Použití exkrementů odsoudila jako šílenství i provládní televizní osobnost Mario Silva.

Maduro čelí problémům i kvůli těžké ekonomické krizi v zemi. Venezuela totiž spoléhá na vývoz ropy, jejíž ceny jsou nyní mnohem nižší, než byly do poloviny roku 2014. Země se potýká rovněž s rekordní inflací, která by mohla dosáhnout letos 720 procent, ale i nedostatkem základního zboží v obchodech. 

Opozice to označuje za výsledek rozhazovačné politiky socialistických vlád. Ty jsou u moci od doby dlouholetého vůdce Cháveze, kterého po jeho smrti v roce 2013 u moci nahradil Maduro.

Koncem loňského října zahájila vláda a opozice za zprostředkování Vatikánu rozhovory o krizi v zemi, které ale postupně uvázly na mrtvém bodě. Obě strany se vzájemně obviňují, že neplní dohody. Opozice tvrdí, že vláda využila dialogu jen k tomu, aby zabrzdila konání referenda o odvolání hlavy státu.