Kosovo spěje k předčasným volbám. Vláda ztratila v parlamentu důvěru

Kosovský parlament vyjádřil nedůvěru vládě. Hlasování navrhla opozice s tím, že kabinet podle ní neplnil svůj program. Nedůvěru vládě vyjádřilo 78 poslanců ze 120členného parlamentu. Očekává se, že prezident Hashim Thaci do 30 až 45 dní vyhlásí datum předčasných voleb.

Kosovská vláda nebyla schopna zajistit v parlamentu hlasy potřebné ke schválení zákona o hranici se sousední Černou Horou, a to navzdory tlaku ze strany Spojených států. Hraniční dohoda byla podepsána v roce 2015.

Opozice se však proti dohodě postavila, jelikož by podle ní Kosovo přišlo o část svého území. Kosovská vláda a mezinárodní experti tato tvrzení odmítli. Premiér Isa Mustafa nakonec návrh zákona ke schválení dohody loni stáhl pro nedostatek podpory v parlamentu.

Parlamentní budova v Prištině
Zdroj: Reuters

Krátce před hlasováním Mustafa řekl, že jeho vláda se zasadila o snížení nezaměstnanosti v Kosovu a pomohla snížit státní dluh. „V mé vládě nejsou žádní zkorumpovaní lidé,“ řekl Mustafa s tím, že vyjádření nedůvěry vládě by v zemi vyvolalo nestabilitu.

V posledním roce a půl však bylo několik schůzí parlamentu přerušeno kvůli pouličním protestům a chování členů opozice, kteří v parlamentu použili slzný plyn.

V posledních dvou a půl letech Kosovu vládla koalice Demokratického svazu Kosova (LDK) premiéra Mustafy a nejsilnější Demokratické strany Kosova (PDK), kterou vede předseda parlamentu Kadri Veseli.

Kosovo, které vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008, uznalo 114 zemí. Mimo jiné Srbsko a jeho spojenec Rusko však svrchovanost Kosova neuznávají.

Vydáno pod