Íránské důlní neštěstí už má 42 obětí

Záchranáři našli v dole na severu Íránu těla dalších sedmi horníků. Počet obětí důlního neštěstí z minulé středy tak stoupl na čtyřicet dva. Podle místních úřadů mohou být pod zemí těla ještě dvou obětí.

Neštěstí se stalo v provincii Golestán u města Ázádšahr v polovině minulého týdne, a to v době střídání směn. Zřejmě při pokusu uvést do chodu motor jednoho z vozíků tam vybuchl plyn a v hloubce 1400 metrů pod zemí se zřítila část tunelu.

Nejméně 75 osob bylo zraněno. Mezi raněnými byli i záchranáři, kteří se snažili dostat k horníkům krátce po výbuchu a nadýchali se metanu. Většina zraněných už byla podle íránských sdělovacích prostředků z nemocnic propuštěna. Nadále se pokračuje v odklízení sutin a hledání dalších těl.

S horníky se sešel prezident Rouhání

Když místo navštívil v neděli prezident Hasan Rouhání, čelil podle BBC protestu ze strany rozhněvaných horníků a rodin obětí. Při odjezdu lidé kopali do jeho automobilu. Prezidentovi se nic nestalo. Cesta souvisela s jeho kampaní před nadcházejícími prezidentskými volbami.

Rouhání se sešel s horníky a řekl, že za jejich život odpovídá vláda. „Buďte si jisti, že budeme vaše požadavky řešit. Ti, kdo jsou tímto neštěstím vinni, budou postaveni před soud,“ řekl.

V provincii Golestán byl po události vyhlášen třídenní smutek. Důl, který zaměstnával více než 500 pracovníků, zůstane zavřený po dobu šesti měsíců, zatímco bude probíhat vyšetřování.

Důlní neštěstí nejsou v Íránu vzácná. V roce 2013 při dvou z nich přišlo o život 11 lidí, roku 2009 při několika incidentech zemřelo 20 osob.

Vydáno pod