Vojenské angažmá USA v Afghánistánu může posílit. Trumpovi to údajně doporučují poradci

Poradci Bílého domu navrhli prezidentovi Donaldu Trumpovi výraznou změnu v politice vůči Afghánistánu, která by Spojené státy prakticky vrátila do válečného stavu s hnutím Taliban. Napsal to v pondělí list The Washington Post. Plán, který dosud prezident neschválil, počítá se zvýšením vojenské účasti USA v konfliktu s cílem přinutit Taliban k jednání.

List napsal, že počet amerických vojáků působících v Afghánistánu by se z nynějších 8400 měl zvýšit o nejméně tři tisíce mužů. Počítá se údajně i s žádostí adresovanou ostatním členům NATO, aby i oni stejným způsobem zvýšili stavy svých vojáků v Afghánistánu.

Nová strategie je výsledkem zevrubné politické analýzy, kterou Donald Trump nařídil, aby zvrátil zhoršující se bezpečnostní situaci v Afghánistánu, řekly washingtonskému listu nejmenované zdroje.

Plán, který má podporu hlavních členů vlády, zmocňuje Pentagon – nikoli Bílý dům –, aby určoval počty vojáků v Afghánistánu a dával armádnímu velení daleko širší pravomoci k leteckým útokům proti bojovníkům Talibanu. Zrušil by také nařízení dřívější vlády, které omezuje pohyb amerických vojenských poradců na afghánském bojišti.

Navrhovaný scénář by znamenal ústup od snahy exprezidenta Baracka Obamy postupně omezovat roli americké armády v Afghánistánu, píše The Washington Post. Jeho výsledkem by rovněž bylo zvýšené ohrožení amerických jednotek operujících v této zemi a rostoucí náklady na válku.

Plán údajně podporuje ministr obrany

Americký list cituje názor politologa Andrewa Wildera, podle něhož cílem navrhovaných opatření není zajistit v Afghánistánu „na věky vítězství“, ale vyřešit konflikt vyjednáváním. Iniciátorem plánu je údajně Trumpův poradce pro otázky národní bezpečnosti Herbert McMaster, nový scénář podporuje i ministr obrany James Mattis.

Očekává se, že Trumpovo rozhodnutí padne před bruselským summitem NATO, který se za přítomnosti amerického prezidenta uskuteční 25. května v Bruselu, napsal The Washington Post.