Trumpovi rozmlouval jmenování Flynna už Obama. Krátce po loňských volbách

Kongres vyšetřuje vazby politiků na Rusko (zdroj: ČT24)

Krátce po svém zvolení byl Donald Trump varován před obsazováním Michaela Flynna do klíčových bezpečnostních pozic. Uvedl to Bílý dům s tím, že varování přišlo od dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy. Flynn musel skončit ve funkci bezpečnostního poradce poté, co vyšly najevo jeho zamlčované kontakty s ruskými zástupci.

Obamovo varování zaznělo necelých 48 hodin po Trumpově zvolení během schůzky v Oválné pracovně. Před možnou vydíratelností Flynna prý varovala i někdejší náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti Sally Yatesová.

Ta nyní poprvé veřejně vystupovala před členy Kongresu. Podle svých slov jasně varovala vládu před tím, že Flynn svým šéfům zjevně lhal o svých kontaktech s ruským velvyslancem.

Flynn do roku 2014 vedl vojenskou rozvědku DIA, loni pak Trumpovi pomáhal s prezidentskou kampaní. Po Trumpově lednovém nástupu do Bílého domu sloužil prezidentovi jako hlavní bezpečnostní poradce. Po 24 dnech v úřadu ale musel odstoupit kvůli svým nejasným vazbám na Rusko.

Horizont ČT24: Trumpův tým a vazby na Rusko (zdroj: ČT24)

Flynn totiž viceprezidentovi Miku Penceovi nejdříve řekl, že před prezidentskou inaugurací nehovořil s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. Později připustil, že s Kisljakem jednal a že to Penceovi neřekl nedopatřením.

Sám Trump se pokusil distancovat se od skandálu s Flynnem poznámkami na Twitteru, že to byla Obamova vláda, která dala Flynnovi nejvyšší bezpečnostní prověrku, když pracoval v Pentagonu.

Trump se však podle AP nezmínil, že Obama v roce 2014 Flynna odvolal. V další poznámce Trump doporučil ptát se Yatesové pod přísahou na to, co ví o tom, jak se utajené informace o Flynnovi rychle dostaly do novin.

Ta však nařčení z úniku informací odmítla. Yatesová popsala schůzku s právníkem Trump White House Donem McGahnem z 26. ledna, během níž varovala, že Flynn zjevně podvedl vládu ohledně svého jednání s ruským velvyslancem.

Exnáměstkyně prý na možnou vydíratelnost Flynna vládu upozornila
Zdroj: Reuters

Představitelé Bílého domu trvali na tom, že Flynn během prezidentského přechodného období nejednal s Kisljakem o sankcích vyhlášených USA proti Rusku. Flynna požádali o odstoupení poté, co zpravodajské služby naznačily, že je o povaze hovorů s diplomatem obelhal.

Flynn podle Yatesové „klamal“ amerického viceprezidenta – a Rusové o tom věděli. „To vytvořilo kompromitující situaci. Situaci, kdy poradce pro národní bezpečnost mohl být v podstatě vydírán Rusy,“ řekla.

„Cítili jsme, že je velmi důležité, abychom tyto informace dostali do Bílého domu, a to zčásti proto, že viceprezident dělal falešná prohlášení na veřejnosti, a protože jsme věřili, že generál Flynn byl pravděpodobně ohrožen,“ sdělila Yatesová. „Věděli jsme, že to není dobrá situace, a proto jsme chtěli, aby se Bílý dům o tom dozvěděl,“ dodala.

Trumpovi muži byli prý během kampaně v kontaktu s Rusy (zdroj: ČT24)

O čtyři dny později ji Trumpova vláda propustila, kvůli nesouhlasu s prezidentovým rozhodnutím ohledně imigrace.

Před senátory nyní svědčil rovněž bývalý ředitel zpravodajských služeb v Obamově éře James Clapper, který odstoupil po Trumpově nástupu do úřadu.

Trump ujistil, že nemá žádné vazby na Rusko a není si vědom žádné účasti svých spolupracovníků na údajném vměšování Moskvy do voleb. Odmítl celé vyšetřování jako „podvod“ živený mstou demokratů za prohru ve volbách.

Případem možných ruských zásahů do prezidentské kampaně v neprospěch neúspěšné demokratické kandidátky Hillary Clintonové a pozadím vazeb Trumpova volebního štábu na Rusko se zabývá několik výborů Senátu i Sněmovny reprezentantů. Vlastní prověřování vede také Federální úřad pro vyšetřování (FBI).